Advertisement
  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Türkiye, EUROCONTROL Verilerinde Yeni Rekorlarla Öne Çıktı

Türkiye, EUROCONTROL Verilerinde Yeni Rekorlarla Öne Çıktı

EUROCONTROL’ün 10-16 Ağustos 2026 dönemini kapsayan 33. hafta verilerine göre Avrupa hava sahasında günlük ortalama 36 bin 174 uçuş gerçekleştirildi. Hafta boyunca kaydedilen 12 yeni günlük trafik rekorunun 6’sı Türkiye’deki hava trafik ve havacılık kuruluşları tarafından kırıldı.

featured

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), 10-16 Ağustos 2026 tarihlerini kapsayan 33. haftaya ilişkin hava trafik verilerini açıkladı.

Yoğun yaz sezonuna rağmen Avrupa hava ulaşım ağının istikrarlı seyrini sürdürdüğü haftada Türkiye, kırılan yeni günlük trafik rekorlarıyla öne çıktı.

EUROCONTROL’ün 19 Ağustos’ta yayımladığı değerlendirmeye göre Avrupa hava sahasında günlük ortalama 36 bin 174 uçuş gerçekleştirildi. Bu rakam, bir önceki haftaya göre günlük 15 uçuşluk artış anlamına gelirken, toplam hava trafiği 2025’in aynı döneminin yüzde 3 üzerinde gerçekleşti.

Türkiye’den 6 yeni günlük rekor

  1. haftada Avrupa hava trafik ağında toplam 12 yeni günlük trafik rekoru kaydedildi.

Bu rekorların yarısı Türkiye’deki hava trafik ve havacılık kuruluşlarından geldi.

Türkiye’de yeni günlük rekor kıran kuruluşlar arasında;

yer aldı.

Bu sonuç, Türkiye’nin yoğun yaz sezonunda Avrupa hava ulaşım ağının en hareketli ülkelerinden biri olmayı sürdürdüğünü ortaya koydu.

Avrupa’da zamanında varış oranı yükseldi

EUROCONTROL verilerine göre 33. haftada Avrupa genelinde uçuşların zamanında varış oranı yüzde 74 oldu.

Bir önceki haftaya göre zamanında varış performansında 1,3 puanlık artış yaşandı. 2025’in aynı dönemine göre ise zamanında varış oranı 0,7 puan yükseldi.

Yoğun yaz trafiğine rağmen zamanında varış performansındaki artış, Avrupa hava trafik ağındaki operasyonel istikrarın güçlendiğine işaret etti.

Hava trafik yönetimi kaynaklı gecikmeler azaldı

Hafta boyunca uçuş başına Avrupa hava trafik akış yönetimi (ATFM) kaynaklı ortalama gecikme 3,10 dakika olarak gerçekleşti.

Bu değer bir önceki haftaya göre yüzde 10, 2025’in aynı dönemine göre ise yüzde 3 daha düşük oldu.

Toplam ATFM gecikmesinin 2,42 dakikası uçuş güzergahlarındaki, 0,68 dakikası ise havalimanı kaynaklı gecikmelerden oluştu.

Hafta boyunca 50 bin 707 uçuş, hava trafik yönetimi kısıtlamalarından kaynaklanan gecikmelerden etkilendi.

Olumsuz hava koşullarında 300 bin dakikadan fazla tasarruf

EUROCONTROL, kapasite ve hava durumu temelli operasyonların (CWBO) gecikmelerin azaltılmasında etkili olduğunu açıkladı.

  1. haftada CWBO uygulamaları sayesinde güzergah uçuşlarında 300 bin dakikadan fazla ATFM gecikmesinin önüne geçildi.

Yaklaşık 9 bin uçuşa uygulanan önlemlerle 2026’nın başından bu yana dünya genelinde toplam 2,6 milyon dakikalık gecikme tasarrufu sağlandığı belirtildi.

Bu uygulamalar özellikle gök gürültülü fırtına, kuvvetli yağış ve diğer olumsuz hava koşullarının yoğun uçuş trafiği üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlıyor.

2026 yaz trafiği yüzde 2,3 arttı

EUROCONTROL’ün 2026 yaz sezonunun ilk 11 haftasına ilişkin verileri de Avrupa hava trafiğindeki büyümeyi ortaya koydu.

Buna göre yaz sezonunun ilk 11 haftasında hava trafiği, 2025’in aynı dönemine göre yüzde 2,3 arttı.

Aynı dönemde uçuşların zamanında varış performansı 1,9 puan iyileşirken, hava trafik akış yönetimi kaynaklı gecikmeler yüzde 19 azaldı.

Ağustos ayında yoğun trafik bekleniyor

EUROCONTROL, ağustos ayının kalan bölümünde Avrupa hava trafiğinin yüksek seviyelerde seyretmesinin beklendiğini bildirdi.

Özellikle cuma günlerinde yaklaşık 37 bin 500 uçuşluk trafik zirvelerinin görülmesi bekleniyor.

Bu nedenle hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarının kapasite planlaması ve operasyonel performansı, yaz sezonunun kalan bölümünde Avrupa hava trafik ağının verimliliği açısından önem taşıyacak.

En fazla güzergah gecikmesi Fransa’da

Yılbaşından bu yana Avrupa hava sahasında güzergah kaynaklı gecikmelerde Fransa ilk sırada yer aldı.

Fransa, Avrupa genelindeki güzergah kaynaklı gecikmelerin yüzde 32’sini oluşturdu.

İspanya yüzde 17 ile ikinci, Yunanistan ise yüzde 12 ile üçüncü sırada yer aldı.

Fransa’daki gecikmelerin önemli bölümü Marsilya, Reims ve Brest Hava Trafik Kontrol Merkezleriyle ilişkilendirildi. İspanya’daki gecikmelerin yüzde 11’i Barcelona Hava Trafik Kontrol Merkezi, Yunanistan’daki gecikmelerin yüzde 8’i ise Atina Hava Trafik Kontrol Merkezi kaynaklı gerçekleşti.

Türkiye hava trafiğinde güçlü performans

EUROCONTROL’ün 33. hafta verileri, Türkiye’nin Avrupa hava trafik ağındaki ağırlığını bir kez daha ortaya koydu.

THY Grubu, Pegasus ve SunExpress’in yanı sıra İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile İstanbul Hava Trafik Kontrol Merkezi’nin aynı hafta içerisinde yeni günlük rekorlara imza atması, Türkiye’deki hava ulaşım talebinin yüksek seviyesini gösterdi.

İstanbul’un hem hava trafik kontrol merkezi hem de iki büyük havalimanıyla Avrupa hava trafik ağının en yoğun merkezlerinden biri olmayı sürdürdüğü görüldü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

AJet