Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla kaleme aldığı ve Al Arabiya’da yayımlanan makalesinde Türkiye’nin savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanındaki dönüşümüne dikkat çekti. Erdoğan, İHA’lardan milli muharip uçak KAAN’a, savaş gemilerinden hava savunma sistemlerine kadar atılan adımların Türkiye’nin üretim ve teknoloji kapasitesini güçlendirdiğini belirtti.
Erdoğan’dan Savunma Sanayisi Vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla kaleme aldığı “AK Parti, Milletle Birlikte Yazılan Çeyrek Asırlık Dönüşüm Hikayesi” başlıklı makalesinde Türkiye’nin son 25 yıldaki dönüşümünü değerlendirdi.
Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya’da yayımlanan makalede, savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanındaki gelişmeler de önemli başlıklardan biri oldu.
Erdoğan, Türkiye’nin stratejik alanlardaki dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik adımlara dikkat çekti.
“KAAN’dan Hava Savunma Sistemlerine Kadar Önemli Adımlar Atıldı”
Erdoğan, savunma sanayisi ve ileri teknolojide atılan adımların Türkiye’nin üretim ve teknoloji kapasitesini güçlendirdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda İHA’lardan milli muharip uçak KAAN’a, savaş gemilerinden hava savunma sistemlerine kadar farklı alanlarda geliştirilen projelere dikkat çekti.
Erdoğan, savunma sanayisi alanındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“İnsansız hava araçlarından milli muharip uçağımız KAAN’a, savaş gemilerinden hava savunma sistemlerine uzanan hamlelerimiz Türkiye’nin üretim ve teknoloji kapasitesini güçlendirdi.”
Türkiye’nin Stratejik Alanlarda Dışa Bağımlılığı Azaldı
Erdoğan, savunma sanayisinin yanı sıra ileri teknoloji alanındaki yatırımların da Türkiye’nin stratejik alanlardaki dışa bağımlılığını önemli ölçüde azalttığını ifade etti.
Bu dönüşümün yalnızca savunma sanayisiyle sınırlı olmadığını belirten Erdoğan; TOGG, uzay programı, nükleer enerji yatırımları ve Karadeniz’de keşfedilen doğal gazı Türkiye’nin yeni teknoloji ve üretim kapasitesinin sembolleri arasında gösterdi.
Yeni Hedef: Yapay Zeka ve Yarı İletkenler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin teknoloji yatırımlarında yeni alanlara odaklanacağını belirtti.
Bu kapsamda yapay zeka, yarı iletkenler, enerji teknolojileri ve yüksek katma değerli üretim öne çıkan başlıklar oldu.
Erdoğan, Türkiye’nin mevcut birikiminin bu alanlarda yeni bir sıçramaya dönüştürülmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Türkiye’nin Savunma Sanayisi Küresel Rolünü Güçlendiriyor
Erdoğan, Türkiye’nin dış politikadaki konumuna ilişkin değerlendirmesinde de savunma ve güvenlik alanındaki rolüne dikkat çekti.
Türkiye’nin NATO’nun güçlü bir müttefiki ve G20’nin etkin bir üyesi olduğunu belirten Erdoğan, ülkenin Avrupa güvenlik mimarisindeki rolünün yanı sıra Karadeniz, Orta Doğu, Kafkasya ve Afrika’daki gelişmelerde de etkin bir aktör olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin stratejik özerkliği, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde daha dengeli ilişkiler kurmanın zemini olarak gördüğünü belirtti.
Erdoğan: “Türkiye Kendi Geleceğini Şekillendiren Bir Ülkeye Dönüştü”
Erdoğan, AK Parti’nin 25 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’de yaşanan dönüşüme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin bu süreçte kendi hedeflerini belirleyen, imkanlarına güvenen ve geleceğini kendi iradesiyle şekillendiren bir ülkeye dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, demokratik meşruiyetin güçlendiğini ve devletin hizmet kapasitesinin geliştiğini belirtti.
“Yeni Dönemde Reform İradesini Diri Tutacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, makalesinin sonunda AK Parti’nin 25. yılını yeni bir dönem için önemli bir eşik olarak değerlendirdi.
Erdoğan, “AK Parti’nin 25’inci yılı, geçmişin tecrübesini değerlendirerek yeni dönemin yol haritasını ortaya koyduğumuz tarihi bir eşiktir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önümüzdeki dönemde teknolojide öncü, ekonomisi üretken, demokrasisi güçlü ve dış politikada etkili bir ülke olması hedefinin sürdürüleceğini belirten Erdoğan, reform iradesinin korunacağı mesajını verdi.