Alman havayolu devi Lufthansa ve Ver.di sendikası, yaklaşık 20 bin yer personelini kapsayan yeni toplu iş sözleşmesi üzerinde mutabakata vararak yer hizmetleri kanadındaki grev tehlikesini resmen ortadan kaldırdı. Taraflardan yapılan ortak açıklamaya göre, çalışanların maaşlarına iki aşamada toplamda yüzde 4,6 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Şubat 2028 sonuna kadar geçerli olacak bu sözleşme, toplamda 26 aylık bir dönemi kapsayarak operasyonel süreçlerde “güvenilirlik” ve istikrar sağlamayı hedefliyor.
Yeni anlaşmanın detaylarına göre, Lufthansa Technik ve Lufthansa Cargo bünyesindeki çalışanlar 1 Ocak’tan itibaren geriye dönük yüzde 2,2, 1 Mart 2027 itibarıyla ise ilave yüzde 2,4 artış alacak. Ancak Lufthansa AG yer personeli için şirketin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar gerekçe gösterilerek ilk artış süreci bir yıl gecikmeli olarak başlatılacak. Ver.di’nin baş müzakerecisi Marvin Reschinsky, bu uzlaşmanın belirsiz zamanlarda bir güvence oluşturduğunu ve çalışanların cebine ayda ortalama 220 avro daha fazla gireceğini vurguladı. Sendika başlangıçta yüzde 6’lık bir artış ve aylık en az 250 avro zam talebiyle masaya oturmuştu.
Lufthansa İnsan Kaynakları ve Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Michael Niggemann, özellikle jeopolitik krizlerin yaşandığı bir dönemde bu uzlaşmanın önemli bir sinyal olduğunu ifade etti. Ancak yer personelinde sağlanan bu huzura rağmen Lufthansa Grubu’ndaki genel grev riski henüz tamamen sona ermiş değil. Ana marka bünyesindeki pilotlar ve kabin görevlileri, daha önce yapılan oylamalarda grev lehinde karar almıştı. Geçtiğimiz haftalarda pilotların gerçekleştirdiği iş bırakma eylemleri nedeniyle yüzlerce uçuşun iptal edilmesi sektörü sarsarken, pilot sendikası Vereinigung Cockpit (VC) ile yürütülen son görüşmelerin tıkanan süreci yeniden hareketlendirdiği bildiriliyor.


