Yazılımı sorunlu olduğu iddia edilen Boeing 737 MAX 8’leri hangara çeken ülkelerin ne yapacağı merak konusu. Envanterinde 18 adet 737 Max uçağı bulunan Norveç Havayolları, konuya ilişkin ilk girişimini yaptı. Norveçli yetkililer, üretici firmadan tazminat talep edeceklerini bildirerek, zararlarının karşılanmasını isteyeceklerini, çünkü Max ailesi ürünlerini artık kullanmayacaklarını kaydetti. Benzer davaların diğer ülkeler tarafından da açılması ve zararın Boeing’ten talep edilmesi bekleniyor.
AMERİKA ÇÖZÜM ARIYOR
Washington yönetimi ise dünya genelinde oluşan güven kaybının telafisi için çözüm yolları arıyor. Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) Boeing Max serisi uçuşlarının durdurulmasını gerektirecek bir durum olmadığını iddia etti. ABD ve Kanada, bu uçakların hala kullanıldığı sayılı ülkeler arasında.
TÜRKİYE’DEKİ HAVA YOLU ŞİRKETLERİ NE YAPACAK?
Türkiye’de Boeing’in sorunlu uçaklarını Türk Hava Yolları ve Corendon Hava Yolları kullanıyor. THY, filosunda uçuşları durdurulan ve Atatürk Havalimanı’nda park pozisyonuna çekilen 12 uçaktan 5’ini İstanbul Havalimanı’na getirdi. 5 uçağın daha, boşluğa göre İstanbul Havalimanı’na gönderileceği diğer 2 uçağın ise Atatürk Havalimanı’nda kalacağı öğrenildi. Corendon hava yollarından ise 1 adet Boeing MAX 8 bulunuyor.
İADE VE TAZMİNAT HAKKIMIZ VAR
Türk Hava Yolları’nın Boeing’e tazminat davası açıp açmayacağı henüz netleşmedi. Ancak Türkiye’nin 5/6/1945 tarih 4749 sayılı yasa ile taraf olduğu ICAO’dan (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) ile Şikago konvansiyonu Ek-13 ve Ek-17 protokolü gereği Boeing’e 737 MAX 8 ve 9’ları iade edip, uğradığı zararın karşılanmasını isteyebilir. Ancak şuanda bu uçakların ayıplı ya da arızalı olduğuna dair kesin bir rapor olmadığı için Türkiye’deki Uluslararası Hava Hukuku uzmanları dava açılması için erken olduğunu düşünüyor.