1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Türkiye Hürjet verip A400M mi alacaktı? MSB’den o iddialar için flaş açıklama

Türkiye Hürjet verip A400M mi alacaktı? MSB’den o iddialar için flaş açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, İspanya ile HÜRJET ve A400M askeri nakliye uçaklarının takası iddialarının doğru olmadığını belirtti. Bakanlık kaynakları, şu anda yeni bir A400M tedarikine ilişkin bir gündemin bulunmadığını açıkladı.

featured

Milli Savunma Bakanlığı, İspanya ile HÜRJET ve A400M askeri nakliye uçaklarının takası iddialarının doğru olmadığını belirtti. Bakanlık kaynakları, şu anda yeni bir A400M tedarikine ilişkin bir gündemin bulunmadığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, (MSB) kaynaklarınca İspanya ile HÜRJET ve A400M takası ile ilgili iddiaların gündemde olmadığı belirtildi.

Daha önce bazı medya organlarında İspanya’nın altı adet A400M askeri nakliye uçağını Türkiye’ye transfer ederek 24 adet HÜRJET tedarik etmek üzere bir takas anlaşması önerdiği ileri sürülmüştü. Bu zamana kadar konu ile ilgili resmi kaynaklardan net bir açıklama yapılmamıştı. Bu bağlamda bahse konu ile ilgili gelişmeyi Milli Savunma Bakanlığı kaynakları duyurdu. Yapılan açıklamada MSB kaynakları HÜRJET ve A400M takası iddiası hakkında şimdilik yeni A400M tedariki ile ilgili bir gündemin olmadığını belirtti.

Aviation Week tarafından yapılan habere göre, 21 Mayıs 2024 tarihinde İspanya F-5 Eğitim Uçağı yeniden canlandırmak için yedek platform arayışına girdiklerini duyurmuştu. Konu ile ilgili açıklama yapan İspanya Hava Kuvvetleri Yeni Nesil Silah Sistemi Operasyon Başkan Yardımcısı Yarbay Hugo Garcia Galan, İspanya’nın yeni uçak tedariki kapsamında dört yeni sistem düşündüğünü açıklamıştı. Bu sistemlerden birisi de TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET olmuştu.

HÜRJET’in rakipleri arasında ABD merkezli Boeing’in geliştirdiği T-7A Red Hawk, Güney Kore merkezli Korea Aerospace Industries (KAI) tarafından geliştirilen T-50 ve İtalya merkezli Leonardo’nun geliştirdiği M-346 eğitim uçağı bulunmaktadır.

İspanya, uzun yıllardır F-5 eğitim uçaklarını işletiyor. Böylece Northrop Grumman üretimi uçaklarından oluşan oldukça büyük bir filoya da sahip. Şu anda Talavera la Real Hava Üssü merkezli Wing 23’te AE.9 adı verilen yaklaşık 19 adet iki koltuklu uçak bulunmaktadır. Bununla birlikte Yarbay Hugo Garcia Galan, İspanya’nın F-5’in kullanımdan kaldırılmasını 2028’den 2030’a veya sonrasına ertelediğini ve ileriye yönelik bir kararın ne zaman alınacağı konusunda kesin bir zaman çizelgesi bulunmadığını da söyledi. Garcia muhtemel eğitim uçak tedariki için ise Fransa, İtalya veya İngiltere’nin potansiyel adaylar arasında olacağını söylemişti.

HÜRJET İspanya’ya uçtu

Daha önce ihaleye katılacağı duyurulan TAI HÜRJET için İspanya’dan bir heyetin Temmuz- Ağustos aylarında HÜRJET’in Ankara’da bulunan TAI tesislerine gitmesi planlansa da, sonunda Madrid’e nakledilmesine karar verildi. Defensa tarafından yapılan habere göre, 28 Temmuz 2024 tarihinde Ankara’da havalanan TAI HÜRJET’e, Kara Kuvvetleri ekiplerini ve gerçekleştirilen uçuşlar için destek malzemelerini taşıyan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir Airbus A400M askeri nakliye uçağı da eşlik etti.

İlk durak olarak Tekirdağ Çorlu Havalimanı’ndan kalkış yaparak Torrejón hava üssüne doğru yola çıktı. Her iki uçak da Sırbistan, İtalya ve Güney Fransa da durduktan sonra Torrejón hava üssüne başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Ayrıca İspanya basını HÜRJET’in gelişini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Haziran resmi ziyareti sırasında Madrid’de her iki ülke arasındaki iş birliğini yoğunlaştırmak amacıyla imzalanan son anlaşmaların ardından kararlaştırılmış olabileceğini düşünüyor. (defenceturk)

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Türkiye Hürjet verip A400M mi alacaktı? MSB’den o iddialar için flaş açıklama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir