Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e THY’nin çektiği Afyonkarahisar filmi çağrıda bulundu. Ülker’e seslenen Bolat, “Değerli Murat Ülker Bey, tüm dünyanın ağzını tadlandırmayı hedefleyen birisi olarak, şimdiki videoyu en iyi sizin takdir edeceğinizi düşünüyorum” dedi.
Bolat’ın mesajı şu şekilde: “Değerli Murat Ülker Bey, tüm dünyanın ağzını tadlandırmayı hedefleyen birisi olarak, şimdiki videoyu en iyi sizin takdir edeceğinizi düşünüyorum.
Malum Afyonkarahisar 2019 yılından beri Gaziantep ve Hatay’ın ardından UNESCO gastronomi şehirleri arasına girdi. https://lnkd.in/dUqSABGH. Bizim kısacık gezimizde sadece “Aşçı Bacaksız” ve “Cumhuriyet Sucuk Müzesi”ndeki lezzetleri tatma imkanımız oldu. Buraya gitmeyi planlayanlara tavsiyem gezinizi uzun tutunuz.
Afyonkarahisar gezi notlarımı asıl etkilendiğimiz hususlarla bitirmek istiyorum. Videoda da görülen Gastronomi Müzesi aslında eskiden şehrin en hakim konağıymış. Bu nedenle Yunanlılar bölgeyi işgal ederlerken burayı komuta merkezi yapmışlar. Son büyük zaferden sonrada Yunanlı komutan ilk önce buradan kaçmış. Konağı gezerken kendinizi o günlerin içinde zaferi yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz.
Mustafa Kemal Paşa, 21 Ekim 1925 günü Afyon Türk Ocağında ve Başkomutanlık Savaşının ilk kutlanışında, 30 Ağustos 1924 günü Dumlupınar yakınlarında ki Çataltepe’de öğleden sonra saat 03.30’da söylediği nutkun özetinde: “Afyonkarahisar, Son Büyük Zaferin Kilidi Oldu, Esası Oldu, Afyonkarahisar’ın Tarihi Savaşımızda Unutulmaz Parlak Bir Sayfası Vardır.” demiş. Afyonkarahisar’lıların övünç duydukları bir diğer husus da düşmana ilk kurşunun, bir Afyonkarahisarlı Komutan olan Ali Çetinkaya tarafından atılmış olmasıdır. (28-29 Mayıs 1919 172.Alay Komutanı Ayvalık.) https://lnkd.in/dMUW72jY
Afyonkarahisar aynı zamanda Mevleviliğin Konya’dan sonraki ikinci büyük merkezi olması. Mevlana Hazretlerinin 7. Silsile torunu burada Mevlevi Camii’nde bulunuyor. Vatan ve İstiklal Şairimiz Namık Kemal’in anneleri Fatma Zehra hanımın kabri de caminin hemen girişinde sol tarafta. Kurtuluş savaşı öncesi keşif uçuşu yapan bir tayyaremiz Yunan askerlerince düşürülmüş ve iki pilotumuz şehit olmuş. Afyon halkı ayaklanarak cenazeleri almış ve bu caminin avlusunda namazlarını kılarak ebediyete uğurlamışlar. O güne ait resimler de var.
Sona kalsa da önemi hiç az olmayan bir diğer husus da Afyon Osmanlı hattatlarından üç büyükten birini de bağrından çıkarmış olması: Ahmed Şemseddin Karahisârî. En önemli yapıtı Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine yazmış olduğu ve halen Topkapı Müzesi’nde muhafaza edilen büyük ebattaki Kur’an’dır. Tekniği ve yazıya getirdiği yenilikler bakımından Şeyh Hamdullah ve Hâfız Osman’la beraber en önemli üç Osmanlı hattatından biri olarak kabul edilir. Karahisari üslubunun temsilcileri arasında öğrencisi Hasan Çelebi hocası kadar ünlü bir sanatkardır.
Artık Ağustos sonunda yapacağımız yarıyıl Strateji çalıştayında bir başka yurt köşesinde buluşmak üzere.”