1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. İlk ihracat başarısını gerçekleştirdi… BAHA’ya Afrika ülkelerinden büyük ilgi!

İlk ihracat başarısını gerçekleştirdi… BAHA’ya Afrika ülkelerinden büyük ilgi!

featured

İnsansız hava aracı BAHA, ilk ihracat başarısını Afrika’da yakaladı. HAVELSAN, “dijital birlik” konsepti ve bunu oluşturan insansız hava, kara ve deniz araçlarına ilişkin gelişmeleri 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) sergiledi.

HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu, dijital birlik konseptine sürekli yeni ürünler sokmaya çalıştıklarını söyledi.

Sahada daha ayrıcalıklı bir ürün gamıyla olmak istediklerini dile getiren Ataoğlu, bunu yaparken de sahadaki geri dönüşlerle bu araçları da güncelleyebildiklerini ifade etti.

KAPGAN İLE ATIŞ TESTLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

En son insansız kara aracı KAPGAN ile atış testleri yaptıklarını belirten Ataoğlu, şöyle konuştu:

“Bu testler sonrasında kuvvetten, müşteriden aldığımız geri dönüşlerle KAPGAN’ı biraz da olması gereken seviyeye getirdik. Şimdi biraz daha farklı konseptte çıkardık. Yakın zamanda da bu aracımızla saha testlerine başlıyor olacağız.

KAPGAN’ı dijitale entegre ettikten sonra otonom kabiliyetlerini de ekleyerek, havada BAHA, POYRAZ, yerde KAPGAN, BARKAN’ın sahada birlikte görev yapabilme konseptini oluşturduk.

 

Bu esnada farklı ürünleri de bu sisteme entegre ettik. İlk aşamada ASISGUARD’ın SONGAR dronunu entegre ettik, bunlarla ilgili test faaliyetlerimiz sürüyor. Hedefimiz, bu insansız araçlara bağlı kalmak değil farklı firmaların ürünlerini de bu sistem içine entegre ederek HAVELSAN’ın yazılım kabiliyetlerini bu araçlara da uygulamak olacak. Bunların hepsi birlikte bir görev konseptini icra ediyor olacaklar.”

“AFRİKA BÖLGESİNDE CİDDİ GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ ÜLKELER VAR”

Kısa zaman önce yurt dışında birkaç fuara katıldıklarını ve ürünlerini anlattıklarını dile getiren Ataoğlu, “Özellikle Afrika bölgesinde ciddi görüştüğümüz ülkeler vardı. IDEF öncesinde de bu ülkeleri davet ettik. Burada belli test faaliyetleri yaptık onların isteklerine göre. Bugün ilk ihracatımızı yaptık da diyebiliriz. Bir Afrika ülkesine BAHA’yı ihraç ettik diyebiliriz, yakın zamanda araçlarımızı oraya gönderiyor olacağız” dedi.

Söz konusu araçlara akıl kattıklarını, platform üretmediklerini vurgulayan Ataoğlu, şunları kaydetti:

“Yurt dışındaki firmalar da bu işin içindeki stratejik görevimizi biliyorlar. Dolayısıyla onların da farklı tip araçları var. Yazılım, otonom, yapay zeka kabiliyetlerimizi o sisteme entegre etmek istiyorlar.

Bu noktada da ciddi görüştüğümüz, sistemine entegre olabileceğimiz ülkeler var. Yakın zamanda özellikle o bölgeye aracımızı gönderip, birlikte iki sistemi birleştirerek sahada faaliyet yapıyor olacağız. HAVELSAN’ın misyonu belli.

Bu misyonu yerli firmaların bildiği gibi yabancılar da çok iyi biliyorlar. Bu noktada yazılım, yapay zeka, otonom kabiliyetleriyle ön plana çıktığımız için dijital birlikte oluşan bu yeteneği farklı firmalara da entegre ediyor olacağız.

Azerbaycan ile de ciddi görüşmelerimiz var. İlk aşamada Körfez bölgesinde iki sistemin entegrasyonuyla ilgili çalışmaları yapıyor olacağız.”

İnsansız Hava Araçları (İHA), çeşitli görevleri bağımsız olarak veya bir insan operatörünün uzaktan kumandası altında gerçekleştirme kabiliyetine sahip hava sistemleridir. Savaş sistemlerinin gelişen teknoloji ile birlikte daha karmaşıklaşması ve stratejik önem arz etmesi sebebiyle İHA’lar modern savaş alanlarının vazgeçilmez unsurları haline gelmiştir.

HAVELSAN BAHA modern orduların ihtiyaçlarına cevap verir niteliklerde; dikey iniş ve kalkış yeteneği, tam otonom görev kabiliyeti, farklı faydalı yüklerin entegre edilmesine izin veren modüler mimarisi ve daha birçok üstün özelliğiyle tüm insansız sistemlerle ortak harekat yapabilen bir Bulutaltı Otonom Hava Aracıdır.

BAHA; dikey iniş kalkış yapabilen, sabit kanatlı Bulutaltı Otonom Hava Aracıdır. Yatay seyirde, benzinli motordan kuvvet alan sistem, dikey iniş-kalkışta elektrik motorlarından destek almaktadır.

15.000 feet’a kadar görev icra edebilen BAHA, benzin motoruyla 6 saate kadar havada kalabilmekte (elektrik motoruyla 2 saate kadar), 80 km’ye kadar bir menzil sunmaktadır. Ayrıca BAHA, 5 kg’a kadar faydalı yük taşıyabilmektedir. BAHA İHA, 3.7 m’lik geniş kanat açıklığına sahiptir. Sistem, iki kişi tarafından kolayca kurulup ve tek kişi tarafından işletilebilir nitelikte tasarlanmıştır. BAHA dakikalar içerisinde göreve hazır hale gelebilmektedir.

Baha Genel Görev Kabiliyetleri

  • Takip, Tespit ve Alan Koruma
  • İstihbarat
  • Elektronik Harp
  • Kıyı ve Sınır Güvenliği
  • Enerji Nakil ve Petrol-Gaz Hatları Denetimi
  • Kaçakçılık ve Terörle Mücadele
  • Asayiş
  • Narkotik Bitki Tespiti
  • Yerleşim Termal Ölçümü
  • Orman Yangın Yönetimi
  • Afet Sonrası Değerlendirme
  • Sintine ve Çevre Kirliliği Tespiti
  • Tarımsal Uygulamalar
  • Haritacılık
0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İlk ihracat başarısını gerçekleştirdi… BAHA’ya Afrika ülkelerinden büyük ilgi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir