Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Gebze’den ayrılarak Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçeceğini belirterek, “İstanbul Havalimanı’na ulaşıp buradan Avrupa’ya doğru devam edecek. İstanbul Havalimanımızı hızlı tren ağımızla buluşturacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanları Muhabirliği Derneği üyeleriyle havalimanında bir araya geldi. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Karaismailoğlu, “Yaz ayında 1.400 uçak, 230 bin yolcu, 200 bine varan istihdam… Burası Türkiye’yi uçuran projelerden bir tanesi. Burada yapılacak her işe katkı sağlamak zorundayız” dedi.
İstanbul Havalimanı’na uçuş yapan hava yolu şirket sayısı ve çeşitliğini artırmak için çalışmalara devam ettiklerini bildiren Karaismailoğlu, “Biz burayla sürekli temas halindeyiz. Buradaki yolcu sayısını arttırmak, burayı geliştirmek Bakanlık olarak bizim görevimiz. İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları’nın (THY) bir yandan büyümesi, farklı markaların da gelmesi bizim de tercih ettiğimiz bir konudur. Hem THY büyüyecek hem de burada çeşitlilik artacak. Geçen yıl 65 milyon… Bu yıl 70 milyonu da inşallah geçecek. Burası Türkiye’yi dünyaya bağlayan bir merkez” şeklinde konuştu.
İstanbul Havalimanı metrosunda milli sinyalizasyon sistemi kullanıldı
Adil Karaismailoğlu, Kağıthane-İstanbul Havalimanı metrosunun birçok açıdan özel bir metro hattı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“İlk defa yerli milli sinyalizasyon burada kullanılacak. Sinyalizasyon konusu dünyada 5-6 firmanın tekelinde olan bir işti. Hem yüksek maliyetler hem bitmek bilmeyen işler… Bir de ilave ihtiyaç olduğunda onların keyfi ücretleriyle karşı karşıya kalıyorduk. ASELSAN ile işbirliği yaparak yerli ve milli sinyalizasyonu ilk defa burada kullanacağız. Bundan sonra bütün metro hatlarında bunu kullanacağız. Buradaki demir yolu araçları yüzde 60 yerlilikle Ankara’da üretiliyor. Bu da önemli bir kazanım. Burası ayrıca, 34 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun metrolarından bir tanesi. Bu hatta aynı anda 10 tane tünel açma makinesi çalışan tek metro burası. Dünyanın en iyi havalimanına, Türkiye’nin en hızlı metrosu olarak hizmet verecek inşallah.”
“Gayrettepe istasyonu 3-4 ay sonra açılacak”
Hattın Gayrettepe bölümünün yapımındaki gecikmeye değinen Karaismailoğlu, “Gayrettepe metro istasyonu özel bir durak. Yerin 70 metre altından geçiyor. Üstünde yoğun bir yerleşim var. Kağıthane ile Gayrettepe arası 3,5 kilometre uzunluğunda. Bu istasyon, birçok noktaya bağlantı sağlayacağı için 70 metre derinlikte dizayn edildi. Bunun zorluğundan dolayı 3-4 ay gibi rötarla orayı açacağız” dedi.
Hızlı tren, Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na uğrayacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Ankara-İstanbul hızlı tren hattını Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na ulaştırmak için yaptıkları projede ihale aşamasına geldiklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Pazar günü 34 kilometrelik Kağıthane-İstanbul Havalimanı’nı bağlıyoruz. Bir taraftan da bununla birlikte daha önemli bir projeyi daha yürütüyoruz. İnşallah yakın bir zamanda onun da ihalesini yapacağız. Ankara-İstanbul hızlı tren hattı, Gebze’den ayrılarak Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçerek İstanbul Havalimanı’na ulaşıp buradan Avrupa’ya doğru devam edecek. İstanbul Havalimanı’ndaki mevcut metro istasyonumuzla havalimanı arasına bu hızlı tren istasyonu gelecek. İstanbul Havalimanımızı hızlı tren ağımızla buluşturacağız”
“Sabiha Gökçen’de mayıs ayında ikinci pisti bitireceğiz”
Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist çalışmalarının hızla devam ettiğini bildiren Karaismailoğlu, “Mayısın başında bitirmeyi hedefledik, çalışmalarımız o yönde devam ediyor. Mayıs ayında ikinci pisti bitireceğiz. Yeni bir kapasite genişletme ihalesi ile birlikte burayı daha da büyütmeyi planlıyoruz. Hem İstanbul hem de Sabiha Gökçen Havalimanı büyüyecek. Bunlar Türkiye’yi dünyaya bağlayan projeler” diye konuştu.
Kanal İstanbul projesi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin İstanbul’un geleceği için önemine değinirken, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Devletseniz önünüze çıkacak problemleri şimdiden tespit edip önlem almanız gerekir. Kanal İstanbul da öyle… Dünya ticaret hacmi belli, şu anda 12 milyar ton, 2030 yılına geldiğimizde 25 milyar tona çıkacağı gözüküyor. Bugünden tedbir almamız lazım. Keza bugünden de ciddi problemler var. Gidin Kazlıçeşme’de, Yenikapı’da bekleyen yüzlerce gemi var. Bu gemilerin bekleme maliyetleri var. Marmara Denizi’ne verdiği sıkıntılar, kirlilikler var. Ayrıca, İstanbul Boğazı dünyanın en riskli deniz su yollarından bir tanesi. Geçmişte yaşanmış kazalar var. Bugün 40 bin gemi geçiyor. Süveyş Kanalı’ndan yılda 24 bin gemi geçiyor. 9 miyar dolarlık kazanç sağlıyorlar. Buradaki bu yoğunluğu azaltmak için devlet olarak çözüm bulmak zorundayız.
Kanal İstanbul, tamamen bir ihtiyaçtan doğmuş. Boğazı kapatmayacağız, yükünü hafifleteceğiz. Kanal İstanbul’u, maliyeti kendi gelirleri ile karşılayacak bir proje olarak hayata geçireceğiz. Şu anda Kanal İstanbul üzerinden geçen vatandaşımızın ulaşım ihtiyacını karşılayacak Sazlıdere Köprüsü ve bağlantı yollarında inşaatlar devam ediyor. Karadeniz’deki büyük bir lojistik limanı ile birlikte Rotterdam ve Singapur limanlarına benzer bir limanla Karadeniz’deki lojistik hareketliliğine yön vereceğiz bu proje ile birlikte…”