Türk Hava Yolları, filosuna 2011’de katmaya başladığı, 737 ailesinin en uzun modeli olan 900ER serilerinde bulunan iki ek yakıt tankını sökme kararı aldı. Yönetim kurulundan geçen karar ile bu işlemin önümüzdeki günlerde alınacak teknik destek ile yapılması hedefleniyor. THY’nin filosunda Afrika seferlerinde 5 saatten uzun kullanılmak üzere toplam 15 adet 737-900ER bulunuyor.
Tolga Özbek’in özel haberine göre, THY, artık bu hatlarda çok daha ekonomik operasyon maliyetlerine sahip, yeni motorlar ile düşük yakıt sarfiyatı sağlayan Boeing 737MAX ve Airbus A321neo uçaklarını kullanabiliyor. Bu uçaklar uzayan menzilleri ile bir çok noktaya uçuş gerçekleştirebiliyor.
THY plan doğrultusunda 737-900ER’lerde bulunan ek yakıt tanklarını sökecek ve filoda normal operasyon içinde kullanacak.
Nasıl alındı?
Özellikle Afrika’da yolcu kapasitesi düşük, geniş gövdeli uçakların ekonomik olarak uçamayacağı noktalar için THY 2009’da yeni bir çalışma başlatmıştı. Hamdi Topçu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde Boeing ile görüşen THY, 800 serisine göre yolcu kapasitesi artırılmış, gövdesi yaklaşık 3 metre uzamış 737-900 için 15 adetlik sipariş verildi.
Menzili uzatıldı
THY Boeing’ten uçaklara iki adet ek yakıt tankı koymasını talep etti. Böylelikle ek 3 bin 641 litre (yaklaşık 962 galon) tank ile uçağın menzili 832 kilometre (450 deniz mili) uzatılabilecekti. Boeing teknik hazırlıkları tamamladı ve tankların takılma ve sertifikasyon işlemlerini ABD’de Georgetown merkezli PATS şirketi üzerinden yaptı.
Uçağın kabininde ise koltuk aralıkları uzun uçuşlarda yolcuların rahat edebilmesi için artırıldı. Toplam koltuk kapasitesi de 151 ile sınırlandırıldı. THY bu uçaklarda daha büyük business class koltuğu da koydu.
Testlerin tamamlanmasının ardından uçaklar 2011’den itibaren THY filosuna katılmaya başlandı. THY bu uçakları 6-7 saatlik uzun uçuşlarda kullandı. Böylelikle geniş gövdenin büyük maliyetlerine katlanmadan az yolcunun olduğu noktalarda uçak THY için para kazandırır hale geldi.
Kuyruk vurma sorunları
Ancak uçağın artan ağırlığı ve uzayan gövdesi nedeniyle THY çok sayıda kuyruk vurma olayı yaşadı. Pilotlar kuyruk vurma ikazı aldığında kontrol için geri dönmesi gerektiğinden bu uçaklarda da ‘damp’ yani yakıt boşaltma sistemi olmaması nedeniyle saatlerce havada bekleme olayı yaşandı.
Normal 737 serisi uçaklar kalktıkları ağırlıkla inebiliyor. Ancak artan ağırlık nedeniyle 737-900ER’ler bir süre daha uçup iniş ağırlığına düşmesi, yani yakıtını harcaması ve ardından da inişini gerçekleştirmesi gerekmekte.
Kaynak: Tolga Özbek