Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, personele yönelik bir mesaj yayınladı. Bolat mesajında şirketin hedefleri, mevcut durumu geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Göreve geldiği ilk günden itibaren şirket ve çalışanlar için neler yapılabilir, ne gibi iyileştirmeler olabilir diye sürekli fikir alışverişi yaptıklarına dikkat çeken Bolat, şirketin finansal olanakları çerçevesinde de uygulamaya koyduklarını söyledi.
Döviz kurundaki artış nedeniyle birçok pilotu ilgilendiren eğitim borçları için de önemli bir çalışma yaptıklarını kaydeden Bolat, geri ödeme konusunda pilotlar için en makul alternatifleri sunduklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Pilot eğitiminin maliyetini hesaplarken kendi pilot adaylarımızı da gönderdiğimiz uluslararası uçuş eğitim kuruluşlarındaki eğitim maliyetlerini; kullanılan uçak, simülatör ve konaklama gibi birçok maliyet kalemini değerlendiriyoruz. Geçmişte bu eğitimin maliyetinin 170 bin avroya kadar çıktığını gördük.
Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nde verilen eğitim giderlerinin %60’dan fazlasının, Ortaklığımız giderlerinin %70’den fazlasının da döviz cinsi olması nedeniyle, bu eğitim ücretinin döviz cinsinden olması gerekmektedir. Ortaklık maliyetlerimize eğitimin verildiği dönemde döviz cinsi olarak kaydedilen alacakların o dönemki Türk lirası karşılığına çevrilmesi, bu giderin Ortaklık tarafından ciddi manada sübvanse edilmesi anlamına gelir ki bunun da borsada işlem gören şirketimiz için yapılması mümkün değildir.
Bu gerekçelerle önümüzdeki dönemde döviz kurundaki olası dalgalanmalar da dikkate alınarak Yönetim Kurulunda alınan ve İnsan Kaynakları Başkanlığımız tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan alternatif geri ödeme yöntemleri yürürlüğe konulmuştur.”
Airporthaber’de yayınlanan Bolat’ın mesajı şu şekilde;
“Değerli Çalışma Arkadaşlarım,
Öncelikle hep birlikte idrak ettiğimiz Ramazan Bayramınızı tebrik eder, sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.
Şirketimizde görev yapan pilot arkadaşlarımızın eğitim borçlarıyla ilgili geçen hafta duyurduğumuz kararlarla ilgili bazı bilgileri ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Türk Hava Yolları yönetimi olarak çalışanlarımıza olduğu kadar hissedarlarımıza karşı önemli bir sorumluluğumuz var. Şirketimizin gelir gider dengesini iyi yönetmek, mali yapımızı güçlendirmek ve hisse değerini yüksek tutma noktasında görevimiz ve sorumluluğumuz bulunuyor.
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Şirketimiz ve çalışanlarımız için neler yapılabilir, ne gibi iyileştirmeler olabilir diye sürekli fikir alışverişi yapıyoruz ve şirketimizin finansal olanakları çerçevesinde de uygulamaya koyuyoruz.
Son dönemde özellikle döviz kurundaki artış nedeniyle birçok pilot arkadaşımızı ilgilendiren eğitim borçları için de önemli bir çalışma yaptık ve geri ödeme konusunda pilotlarımız için en makul alternatifleri sunduk.
Sizlere öncelikle yeni modelimizi hazırlarken yapılan çalışmanın mantığını ve gerekçesini anlatmak istiyorum. Pilot eğitiminin maliyetini hesaplarken kendi pilot adaylarımızı da gönderdiğimiz uluslararası uçuş eğitim kuruluşlarındaki eğitim maliyetlerini; kullanılan uçak, simülatör ve konaklama gibi birçok maliyet kalemini değerlendiriyoruz. Geçmişte bu eğitimin maliyetinin 170 bin avroya kadar çıktığını gördük. Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nde verilen eğitim giderlerinin %60’dan fazlasının, Ortaklığımız giderlerinin %70’den fazlasının da döviz cinsi olması nedeniyle, bu eğitim ücretinin döviz cinsinden olması gerekmektedir. Ortaklık maliyetlerimize eğitimin verildiği dönemde döviz cinsi olarak kaydedilen alacakların o dönemki Türk lirası karşılığına çevrilmesi, bu giderin Ortaklık tarafından ciddi manada sübvanse edilmesi anlamına gelir ki bunun da borsada işlem gören şirketimiz için yapılması mümkün değildir.
Bu gerekçelerle önümüzdeki dönemde döviz kurundaki olası dalgalanmalar da dikkate alınarak Yönetim Kurulunda alınan ve İnsan Kaynakları Başkanlığımız tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan alternatif geri ödeme yöntemleri yürürlüğe konulmuştur.
Bu çerçevede ilgili planı kabul eden arkadaşlarımızın borçları güncel kur üzerinden Türk lirasına çevrilmekte ve Ortaklığımızın maaşlar üzerinde yaptığı enflasyon düzeltmeleri göz önünde bulundurulmaktadır. Böylece pilotlarımızın borçları ödendikten sonra kalan gelirlerini en hızlı arttıracak bir düzenleme öngörülmüştür. Ayrıca borçlarının vadeleri uzun tutulmaya devam edilmiştir.
Peşin ödemede ise döviz kurunun düşük kaldığı geçmiş yıllarda borcun büyük kısmını ödemiş olan arkadaşlarımıza düşük oranda indirim yapılırken, döviz kurunun yükselmesiyle birlikte borcu yüksek olan arkadaşlarımıza da yüzde 15’e varan indirim sağlanacaktır. Toplamda yüzde 13 civarında, yaklaşık 10 milyon avrodan fazla borcun silinmesinden bahsediyoruz.
Geri ödeme yöntemleri içerisinde belirtilmemiş olsa da, isteyen arkadaşlarımız için bankalardan kredi temin edilmesi hususu da görüşülmüştür. İlgilenen arkadaşlarımıza gerekli yönlendirme yapılabilir.
Şirketimizin mali tablolarında alacak olarak görünen pilot eğitim borçları, ticaret hukuku gereği tahsilatı yapılması gereken bir konudur. Şirkete geri ödeme yükümlülüğü bulunan pilot arkadaşlarımız isterlerse mevcut ödeme koşullarına aynen devam edebilirler ancak uygulamaya koyduğumuz ödeme planlarındaki şartların daha avantajlı olduğunu ve arkadaşlarımızın bunların içerisinden birini seçmelerinin yararlı olacağını düşünüyoruz.
Değerli Arkadaşlarım,
Yolcu ve kargo gelirlerimizde pozitif yönde artış devam ediyor. Önümüzdeki dönemdeki tahminlerin iyi olması nedeniyle 2023 planlamalarına şimdiden başladık. Tip eğitimi bekleyen arkadaşlarımızın bir kısmının 2023 yılının başlarında uçuşlara katılacak şekilde eğitimlerini yapıyoruz.
Pilot eğitimlerini gerçekleştirdiğimiz Aydın Çıldır’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nin kapasitesini ikinci pisti de gündeme alarak artıracağız. Eğitim maliyeti 140 bin avro civarında bir ücret olmasına rağmen talebin ciddi anlamda yükselmesini gözlemliyoruz.
Pilot eğitiminin tüm dünyada pahalı olduğu bir gerçek. Bununla birlikte uyguladığımız ücret yurt dışındaki örneklerle karşılaştırıldığında rekabetçi. Yine de eğitim akademimizin maliyetlerini düşürmek, kapasitesini arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Filomuza yeni uçaklar katıp, verimsiz uçakları filodan çıkararak verimliliğimizi arttıracağız.
Uygulamalarımızı tek taraflı karar aldık, uyguluyoruz şeklinde değil, birbirimizi anlayarak ve sorunlara gerçekten çözüm üretelim anlayışıyla hayata geçiriyoruz. Hem Şirketimize hem çalışanlarımıza hem de hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuz bunu gerektiriyor.
Yapacağımız çalışmalarda, sendikamızla karşılıklı yaptığımız değerlendirmeler, sizlerle yapılan anket ve görüşme sonuçları, sizlerden gelen öneriler bize ışık tutuyor. Yönetim Kurulu olarak bunu çok önemsiyoruz. Uzun dönemli stratejilerimizi şirketimizi güçlendirecek şekilde geliştirecek ve sizlere yönelik çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.
Bayramınızı tekrar tebrik eder, sağlık ve başarı dileklerimi iletirim.
Prof. Dr. Ahmet Bolat
Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı”