Advertisement
  1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Türk F-16’ları Yunan Mirage’leri böyle kovdu

Türk F-16’ları Yunan Mirage’leri böyle kovdu

featured

Türk ve Yunan pilotlar arasında Ege’de yıllardır süregelen it dalaşı bir kez daha kayıtlara yansıdı. Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 savaş uçakları ile Yunan Hava Kuvvetler’ine bağlı Fransız yapımı Mirage uçakları karşı karşıya geldi. 18 Ağustos gününe ait kayıtlarda Türk jetleri bölgeye giren Yunan jetlerini uzaklaştırıyor. Türk ve Yunanlı pilotları Ege’de sürekli karşı karşıya geliyor. Uçakların bir birine çok yaklaştığı bu durum zaman zaman kazalara da neden oluyor.

Mirage 2000 bir Fransız firması olan Dassault yapımı tek motorlu dördüncü nesil bir savaş uçağıdır. Hafif bir savaş uçağı olması düşüncesiyle, 1970’lerin sonunda başarılı olan Mirage III’ten tasarlanmıştır. Bu uçaklar halen Yunan ordusu tarafından aktif olarak kullanılıyor.

2006 YILINDA YUNAN PİLOT ÖLDÜ

2006 yılının Mayıs ayında Balıkesir 192. Kaplan Filo’ya bağlı 3 adet savaş uçağı planlı uçuş için Dalaman’a geldi. Rutin uçuş için havalanan Türk jetlerine Rodos Adası’nın 35 mil güneyinde Yunanistan Hava Kuvvetleri uçakları tarafından “önleme” yapıldı. İt dalaşında Türk Filosunun lider uçağı Yunan jetiyle çarpıştı. Türk Pilot Kıdemli Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir paraşütle denize atlayarak kurtuldu, Yunan pilot ise yaşamını yitirdi. Üsteğmen Özdemir olaya tanık olan Panama bandıralı bir Türk ticaret gemisi tarafından kurtarıldı.

Amerika tarafından üretilen F-16 uçakları Türkiye’nin ana hava gücünü oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde 240’a yakın savaş jeti bulunuyor. Türkiye önümüzdeki yıllarda bu uçakları F-35’lerle değiştirmeyi planlıyor.

YUNAN JETİ EGE’DE DÜŞTÜ

Bu yılın Nisan ayında ise Ege’de Yunan ordusuna ait Mirage 2000 savaş uçağı Skios adası açıklarında düştü. Yunan CNN’i ve Yunan devlet televizyonu ERT düşen jetin, Türk uçaklarıyla girdiği it dalaşı sonrası üsse dönerken düştüğünü iler sürmüştü. Daha sonra olayın pilotaj hatası olduğu ortaya çıkmıştı.

İT DALAŞI NEDİR?

İt dalaşı, iki ülkeye ait savaş uçaklarının birbirilerinin çevrelerinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması demektir. İt dalaşı bir askerlik terimi olup, kökeni Birinci Dünya Savaşı’na dayanmaktadır. İt dalaşı (dog fight) bir savaş uçağını vurabilecek konuma gelme ve aynı zamanda o savaş uçağı tarafından vurulmayacak pozisyonu yaratmaya çalışma şeklinde devam eder.

BİR SAATLİK MALİYETİ 10 BİN EURO!

Bir F-16 savaş uçağının bir saatlik it dalaşı 10 bin Euro, Mirage’nın ise 11 bin euro’ya maloluyor. Yunanistan, Türk savaş uçaklarını Ege semalarından püskürtme manevraları ve it dalaşına geçtiğimiz dönemde, yılda 20 milyon Euro’ya yakın para harcadı. Yunan basınına göre son dönem hariç, savaş uçakları yılda 2 bin 500 ile 4 bin uçuş saatini Türk uçaklarıyla it dalaşında geçirdi.

İşte kayıtlara yansıyan it dalaşı:

 

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Türk F-16’ları Yunan Mirage’leri böyle kovdu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir