Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Habertürk gazetesine verdiği ropörtajda Koronavirüs salgının THY ve havacılığa etkilerinden bahsetti. Aycı, finansman yaratmak için yedek uçak motorlarını satma-kiralama sistemini uygulayacaklarını belirtti. Uçaklarda gazete ve dergilerin kaldırılacağı, uzun uçuşlarda verilen battaniyelerin kullan-at modeline dönüşeceğini, yurt dışı ofislerinde de küçülmeye gidileceğini açıkladı.
İşte İlker Aycı’nın ropörtajı;
Krizde Dijitale Geçtik
Öncelikle eşi benzeri görülmemiş bir kriz döneminde yaşıyoruz. Sanki dünyada krizler çağında yaşıyoruz. Dünya bir krizi yeni bir krizle aşıyor. Ama bu seferki kriz, eşi benzeri görülmemiş bir kriz. Krizin başlamasından itibaren bütün dünyada olması gereken tüm şirketlerin yapması gerekenler gibi bizde hemen şirketi önce dijitale geçirdik. Toplantılarımızı dijital ortamlarda video konferanslarla gerçekleştirdik. Şirketimizin bu güne kadar olan yatırımları, bu güne kadar ki dijitaldeki durumu sayesinde arkadaşlarımızın verimli çalışmalarıyla çok kısa bir sürede, süratle, birkaç gün içinde hemen online sisteme geçtik. Çalışanlarımızı evlerine gönderdik.
Çok kısıtlı personeli ofislerde tuttuk. Ya da operasyonla ilgili olan arkadaşlarımızı operasyon merkezinde sosyal mesafe kuralına dikkat etmek koşuluyla tuttuk. Diğer kalanları eve gönderdik. Buradan başlayan dijitalleşme süreciyle birlikte bir değişim süreci yaşadık.Bizim toplantılarımız uluslararası olarak yapılıyor.
126 ülkede 300’den fazla destinasyonda geniş bir ağımız bulunuyor. Tüm bunlarla görüşmek, haberleşmek ve görüşlerini almak hatta o pazarlardaki uygulamaları takip etmek üzerine çalışmalarımızı yürütürken bir de baktık ki; “ İlk başlarda bu video konferanslar ne kadar kolaymış. Böylede şirket yönetilirmiş” diye bakarken aslında bunların çok zor ve yorucu olduğunu anladık. Hep birlikte bir arada olmayı özledik. Dünyada ve Avrupa’da çeşitli CEO’lar olarak bir araya geliyoruz. Video konferanslar içerisinde değişik sektörler bir araya getiriliyor ve bunlar bir modöratör eşliğinde tecrübe paylaşımı ve değişim yapıyoruz.
Zaman zaman da onlara iştirak ediyorum. Özel sektör dayanışması diyelim buna da. Aynı zamanda kendi sektörümüzde bulunan regülatör kuruluşlar ICAO, EASA, IATA gibi kuruluşlarla da irtibat halindeyiz. Bir yandan da bu kuruluşların yaptığı çalışmalar, aldıkları kararlar, tüm ülkelerin sivil havacılıklarının yayınladığı haftalık veya iki haftalık notamların ve kısıtlamaların devamını, değişimini ya da yeni kısıtlamaları öğreniyoruz. Ve takip ediyoruz. Buradan yaptığımız değerlendirmelerle kendimizi konumlandırmaya, geleceği tahmin edip öngörmeye çalışıyoruz.
Yazı Sona Erdi!
Yüklenemedi, lütfen tekrar deneyiniz.