Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Murat Ersoy’un başında bulunduğu AtlasGlobal, finansal sorun yaşadığı haberleriyle gündemde. Şirketin, çalışanların bir bölümünün son aya ait maaşlarını henüz ödemediği bazı çalışanlar için de ücretsiz izin planlaması yapıldığı belirtiliyor.
2001 yılında kurulan ve 18 yıldır faaliyete olan AtlasGlobal’in, çalışanların bir kısmının maaşlarını ödemediği ileri sürüldü. Airline Haber’de ye alan haberde, çalışanlar için ücretsiz izin planlaması yapıldığı belirtildi.
Şirkette toplam 3 bin kişi çalışıyor
Küresel havacılık sektörünü pençesine alan finansal sorunlar, holding olarak bünyesinde 3 bin kişiyi barındıran AtlasGlobal ve ona bağlı şirketleri de etkiliyor. Filosunda 16 uçak bulunan AtlasGlobal, iç hatlardan büyük oranda çekilerek Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Irak, Lübnan, İsrail, İran gibi ülkelerden charter ve tarifeli seferler yapıyor.
Hangi hatlarda uçuyor?
TurizmGüncel’in sektör kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre AtlasGlobal, 2020 sezonu için Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan’dan, tur operatörleriyle 300 bin koltukluk anlaşmalar imzaladı. AtlasGlobal’e özel olan bu hatların kapanması durumunda, bu ülkelerden Antalya’ya turist gelişlerinde ciddi sıkıntılar yaşanacağı düşünülüyor. AtlasGlobal ayrıca Bağdat, Tahran, Beyrut, Tel Aviv, Erbil gibi merkezlerden İstanbul’a uçuşlar gerçekleştiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Murat Murat Ersoy’un AtlasGlobal’in içinde bulunduğu finansal sorunları aşmak için birtakım görüşmeler gerçekleştirdiği belirtiliyor. Şirketin 50-60 milyon dolarlık bir işletme sermayesine ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor.
Küresel havacılık sektörü iki nedenden dolayı krizde
Aslında konu sadece AtlasGlobal ile ilgili değil. Küresel havacılık sektörü büyük bir krizin içinde bulunuyor. Avrupa’da iflas eden çok sayıda hava yolu şirketine yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Bu iflasların ve yaşanan finansal krizlerin başlıca iki nedeni var; bunlardan biri piyasadaki koltuk arzının fazla olması. Aşırı koltuk arzı havacılık sektöründe fiyatlar üzerinde büyük bir baskı uyguluyor.
İkinci neden ise havacılık sektöründe maliyetlerin sürekli artması. Havalimanı vergileri, yakıt ve personel giderleri, rekabet koşulları nedeniyle baskı altında olan bilet fiyatlarına yansıtılamıyor.
TUI’nin CEO’su uyarmıştı
TUI’nin CEO’su Fritz Joussen, bundan birkaç ay önce yaptığı açıklamada havacılık sektöründeki krize dikkat çekmiş ve kısa vadede ciddi konsolidasyonların (birleşme, satın alma, piyasadan çekilme) yaşanacağını belirtmişti. Özellikle bütçeli hava yolu şirketlerini eleştiren Joussen, ‘’Mayorka’ya 19 euroya uçmak iyi bir şey mi? Bu fiyat, yolcunun havalimanından otele gitmek için taksiye ödediği tutardan bile daha az.’’ ifadelerini kullanıştı.