2020 Eylül’ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa’dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027’ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD’ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.
RAFALE’LAR İÇİN İMZALAR ATILDI
Fransa ile Yunanistan arasındaki 18 Rafale alımı için anlaşma, 26 Ocak 2021 tarihinde imzalandı. Mutabakatı imzalamak için Atina’ya uçan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, burada Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos ile görüştü. Atina yönetimi “Rafale alan Avrupa’daki ilk ülke” olurken, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’un şubat sonunda bir Yunan fırkateyni eşliğinde Doğu Akdeniz’e geleceğini ifade etti.
F-35’LER İÇİN FLAŞ AÇIKLAMA
Fransız mevkidaşı ile görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Yunan bakan, Rafale savaş uçaklarının alımıyla Yunan hava kuvvetlerinin önemli ölçüde güçleneceğini savunarak, “Bu uçaklar ülkemizin toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını savunmakla görevli Yunan hava kuvvetlerine caydırıcı bir güç katacak” dedi.
Panagiotopoulos, bu görüşmelerden sonra Yunan Alpha TV’ye de önemli açıklamalarda bulundu. Canlı yayında Yunan Ordusu’nun silahlanma programı hakkında bilgiler veren Yunan bakan, ülkesinin er ya da geç 5. nesil bir savaş uçağı alacağını söyledi: “Er ya da geç, 5. nesil savaş uçakları F-35’ler ile ilgili görüşmelere başlayacağız. Daha fazla Rafale da alabiliriz. Halihazırda 18 adet Rafale’ın satın alınması, güç dengesini yeniden değiştirecek.”
YUNAN F-16 FİLOLARI DA MODERNİZASYONA GİRDİ
Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi ile F-16’ların üreticisi Lockheed Martin tarafından ortak olarak başlatılan modernizasyon sürecinin ilk “Viper Block 70” versiyonu (F-16’ların en üst düzey versiyonu) ilk uçuşunu geçtiğimiz hafta yapmıştı. Çoğu 30 yaşına dayanmış Yunan F-16 filosunun modernizasyon maliyeti 1,2 milyar dolar olacak.
TÜRKİYE F-35 PROGRAMINA DÖNME NİYETİNİ AÇIKLAMIŞTI
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, geçtiğimiz haftalarda Rus basınına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-35 üretimindeki payının 2021 ve 2022 yıllarında daha da azaltılacağını söylemişti. F-35’lere parça üretmede sıkıntılar yaşan Pentagon, F-35’lerin tam kapasiteli seri üretimini askıya aldığını, ancak düşük hızlı seri üretimin (LRIP) devam edeceğini duyurmuştu.
Ankara’da yabancı basının sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 programına dönmeye hazır olduğunu vurgulayarak, “F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.
KAYNAK: HABER7