Yerli “Karakutu” Savunma Sanayinde Parlamaya Aday

Yerli “Karakutu” Savunma Sanayinde Parlamaya Aday

Son yıllarda önemli gelişmeler kaydeden Türk savunma sanayinde, millilik oranı önem taşıyor. Bu nedenle yüzde 100 yerli üretimle var olan teknolojiler bir adım öne çıkıyor. Bu teknolojilerin başında, uydu iletişiminin kesildiği yerlerde dahi denetleme görevini sürdürebilen yüzde 100 yerli üretim “karakutu” geliyor. Türk mühendislerin geliştirdiği patentli teknolojilerle hem ülkemizde hem de dünyada farklı sektörlere sürdürülebilir çözümler sunan Infinidium Technologies CEO’su Berk Ündeğer, asıl hedeflerinin savunma sanayinde daha büyük başarılar elde etmek olduğunu belirterek patentli ürünleri “karakutu” hakkında bilgi verdi.

“Savunma sanayimizdeki heyecan verici yükselişe ortak olmak istiyoruz”

İlk hedeflerinin savunma sanayinde genişlemek olduğunu söyleyen Berk Ündeğer, “Infinidium Technologies olarak elektronik ve yazılım alanındaki yüksek tecrübemiz ve sahip olduğumuz mühendislik kabiliyetlerimiz ile savunma sanayiindeki bu heyecan verici yükselişe ortak olmayı, ülkemiz için yerli sermaye ile uçtan uca mühendislik projeleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Toplu ulaşım, lojistik, enerji gibi sektörlerin yanı sıra bizim için en kritik öneme sahip olan alan savunma sanayi… Aslında “Karakutu”, araç filosu olan tüm şirketlerin kullanabileceği bir teknoloji. Bu yeni nesil denetim ve kayıt ünitesinin kabiliyetleri; kayıt ve işleme, bakım, güvenlik, yüksek çözünürlüklü veri analizi, tasarruf, yönetim ve etkileşim ile interaktivite sağlaması olarak sıralanabilir. Yani uydu iletişiminin koptuğu yerlerde dahi hesaplama yapabiliyor. “Dead Reckoning” özelliği sayesinde tünel ve havaalanı çevresi gibi uydu iletişiminin kaybolduğu yerlerde, “Accelerometer” ve “Gyroscope” alt yapıları ile GPS bilgisini uydudan bilgi almadan kendisi hesaplıyor” diye konuştu.

Karakutularımızla Türk savunma sanayinin “kalbi” olmaya talibiz

Yeni nesil denetim ve kayıt ünitesi olan Karakutu’nun savunma sanayindeki tüm kara araçları, deniz araçları, raylı sistemler ve destek araçlarının kullanımı için oldukça uygun olduğunu belirten Ündeğer; “Olay kayıt ve işleme, kestirimci bakım, güvenlik, yüksek çözünürlüklü veri analizi, tasarruf, yönetim, etkileşim ve interaktivite sağlıyor… Marka tescilli Karakutu ürünümüz, uçaklardaki kara kutu ile aynı prensipte çalışıyor.  Dolayısıyla uçaklarda bulunan kara kutuya diğer hava, kara ve deniz araçları için alternatif olarak konumlanabilir.  Karakutu, bir kaza anında veya bir görev işletilirken yaşanan tüm gerçek zamanlı eylemleri yüksek çözünürlüklü veri olarak önce kendi üstünde işleyip iletişimin aktif oluğu durumlarda da gerçek zamanlı kontrol kumanda merkezlerine iletiyor. Bu yüksek çözünürlüklü veri ile bir eylem gerçekleştiğinde, o eyleme dair aracın ve sürücünün davranışlarına ait olan saniyenin 10’da biri detayındaki tüm veriler, Karakutu tarafından kaydedilip daha sonra geçmişe dönük incelenebiliyor. Bir diğer ürünümüz “Mobil UPS” ise lokal enerji ihtiyacı duyulan ekipmanlarda, karargahlarda, drone, kara aracı, tank içi bağımsız enerji ihtiyaçları, çadır, ışıklandırma, şarj ihtiyacı duyulan yerler, sınır harekatlarında taşınabilir yedek enerji, deniz kuvvetlerinin sahip olduğu tekne, hücum bot ve gemilerinde ihtiyaç duyulan lokal enerji, hareketli termal kamera, radar/lidar ve akustik dinleme cihazlarının beslenmesi gibi alanlarda tercih edilebiliyor Ayrıca telsiz ve benzeri iletişim cihazları, taşınabilir mobil ekranlar, jandarma gibi lokal güvenlik birimlerinin sahada ihtiyaç duyduğu taşınabilir enerji alanlarında kullanılabiliyor” dedi.

“SAHA İstanbul üyesiyiz”

2021 yılında kurulan yerinde Ar-Ge Merkezi ile sayısız başarıya imza attıklarını dile getiren Ündeğer, sözlerini şöyle noktaladı: “Ar-Ge yatırımları sıralamasında ülke çapında 67. sırada yer alırken teknoloji Ar-Ge kategorisinde ise 9. sırada yer alıyoruz. 35’ten fazla kurumsal müşteri ve 20 milyon son kullanıcı deneyimiyle Infinidium Technologies olarak Saha İstanbul, UITP ve Sanayi Bakanlığı Teknoloji Merkezi üyelikleriyle çalışmalarımıza son hızıyla devam ediyoruz.”

Exit mobile version