Yerli Harpy’nin adı “Kargı”: İşte ilk motoru

harpy

Harpy ve HAROP sistemleri, At-Unut (Fire-and-Forget) çalışma prensibine göre üretilmiş ve özellikle radar sistemleri gibi (Anti-Radyasyon) kritik öneme sahip hedefleri imha etmek üzere geliştirilmişti. Geçen süre zarfında Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki Harpy I sistemleri, raf ömürlerini doldurmaya başlamış hatta Nisan 2018 tarihinde, Konya’da test amaçlı atılan iki Harpy sisteminden bir tanesi, atış sahasına 30 km kala arızalanarak tarlaya düşmüştü.

Konya’da test amaçlı atılan iki Harpy sisteminden bir tanesi, atış sahasına 30 km kala arızalanarak tarlaya düşmüştü.

Harpy sistemlerinin raf ömürlerinin dolması ve İsrail ile kötü olan olan ilişkiler düşünülerek, 2015 yılında “KARGI” adında bir proje imzalandı. Sözleşme kapsamında Harpy muadili bir Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli imkanlarla ASELSAN, TAI ile TEI tarafından geliştirilecek ve Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecekti. Proje çok uzun süre gizliliğini korudu.

TEI Genel Müdürü Sayın Mahmut F. AKŞİT, 2014-2018 tarihleri arasında, TEI tarafından geliştirilen motorların bulunduğu bir görsel paylaştı.

PG-50 İSİMLİ PİSTONLU MOTOR

Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii Zirvesi esnasında bir sunum gerçekleştiren TEI Genel Müdürü Sayın Mahmut F. AKŞİT, 2014-2018 tarihleri arasında, TEI tarafından geliştirilen motorların bulunduğu bir görsel paylaştı. Görselde en son sırada yer alan PG-50 isimli pistonlu motor dikkat çekiyordu. Çünkü sayın AKŞİT, bu motorun gizli bir proje için geliştirildiğini, o yüzden hakkında fazla bilgi vermeyeceğini bildirmişti.

Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi AKAR, TEI tesislerine bir ziyaret gerçekleştirmişti.

AKAR’IN ZİYARETİNDE GÖRÜNTÜLENDİ

Geçtiğimiz gün Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi AKAR, TEI tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret esnasında PG-50 motorunun, KARGI projesinde kullanılacağı da öğrenilmiş oldu. Bütün bu gelişmeler ışığında, KARGI projesi kapsamında geliştirilen ve Harpy sistemlerinin yerini alacak olan Milli Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sisteminin, 2019 yılı içerisinde görücüye çıkacağını tahmin ediyoruz.

Exit mobile version