WhatsApp’tan Akın Akın Göç Ettiğimiz Telegram Ne Kadar Güvenilir?

telegram

Türkiye’de bir anda infial yaratan WhatsApp bildirimi, kişisel bilgilerin güvenliğine ilişkin endişeleri toplumun hemen her kesimine yaydı. Milyonlarca kullanıcının en popüler tercihlerinden birisi de Telegram. Peki gerçekten de güvenlik açısından WhatsApp’ın alternatifi olabilir mi, yoksa amiyane tabir ile attan inip eşeğe mi biniyoruz?
WhatsApp’ın gönderdiği bildirim aslında hiçbir şeyi değiştirmedi. Facebook zaten yapmakta olduğu şey için kullanıcılardan izin almak zorunda kaldı, çünkü yasal düzenlemelerle köşeye sıkıştı. WhatsApp’ın bildirim ile değişen tek şey bu endişelerin artık herkes tarafından paylaşılıyor olması. Peki ya alternatif arayışımız? Mesela Telegram, bu endişelerimizi giderecek platform mu?

Telegram’ın bir WhatsApp alternatif olarak ne kadar güvenli olduğu konusunda sayısız endişe var. Biz de konuyu aydınlatmak için işin LorentLabs’a danıştık, Telegram hakkındaki güvenlik gerçeklerini derledik.

Telegram, tıpkı WhatsApp gibi GPDR uyumlu bir uygulama. Peki bu ne demek?

Türkçeye Genel Veri Koruma Yönetmeliği olarak çevirebileceğimiz GDPR, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kabul edilmiş, kullanıcıların bilgilerini koruma amacıyla yürürlüğe giren yeni bir yasadır. Avrupa ülkelerinde faaliyet göstermek isteyen şirketler bu yasaya uymak zorundadır. Yani kullanıcı verilerini üçüncü taraflar ile paylaşamazlar, ancak kendi şirketleri için reklamcılık amacı ile kullanabilirler. Telegram bu yasaya uygun hizmet veriyor.

Telegram’a da reklamlar gelecek:

WhatsApp, toplanan verileri ana şirketi Facebook ve Facebook’un diğer uygulama ile hizmetleri için reklamcılık amaçlı kullanılmasını talep ediyor. Telegram ise bir çatı şirkete, yani verileri reklamcılık hedefli paylaşabileceği üst kuruma sahip değil. Bunun yerine Telegram, yakında uygulama içi reklamlar getirmeye hazırlanıyor. Büyük resme bakıldığında iki uygulama arasında bu açından bir fark bulunmuyor.

Uçtan uca şifreleme var, ancak sadece gizli ve ikili özel sohbetlerde geçerli. Yani grup mesajlaşmalarına isteyenler ulaşabilir:

WhatsApp’taki uçtan uca şifreleme, yapılan tüm sohbetlerde geçerli. Yani ikili sohbetlerde ya da grup sohbetlerindeki tüm mesajlar, sadece o görüşmenin taraflarınca görülebilir. Telegram’da ise grup sohbetleri bu özellikten mahrum durumda. Sadece ikili görüşmelerde isteğe bağlı olarak uçtan uca şifrelemeyi açabiliyorsunuz. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa, WhatsApp’ın daha güvenli olduğunu söylemek zorundayız.

Webtekno’da yer alan haberin devamı için tıklayınız

Exit mobile version