Ukrayna’dan Kaan hamlesi: Motor ihalesine giriyor

KAAN savaş uçağının özgün motorunun geliştirilmesi için açılan ihaleye, Ukraynalı Ivchenko Progress şirketi de katılım sağladı.

Turkish fighter jet KAAN to fly after high-speed taxi tests #kaan #millimuharipuçak

KAAN savaş uçağının özgün motorunun geliştirilmesi için açılan ihaleye, Ukraynalı Ivchenko Progress şirketi de katılım sağladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilecek KAAN savaş uçağı için milli bir turbofan motor geliştirilmesini planlanıyor. Bu kapsamda kısa süre önce “Ön Tasarım Fazı Projesi” başlatıldı.

SavunmaSanayiST.com tarafından savunma kaynaklarından edinilen bilgilere göre; MMU Özgün Motor Geliştirme Programı kapsamında SSB tarafından başlatılan Ön Tasarım Fazı Projesi ihalesine, TRMotor ana yükleniciliğinde TEI ve Ivchenko Progress işbirliği modeli ile teklif sunuldu.

Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen; AKINCI TİHA, KIZILELMA, ANKA-3, KEMANKEŞ ve Süper ŞİMŞEK gibi uçak ve mühimmatta, Ukrayna’dan tedarik edilen motorlar kullanılıyor. Öte yandan T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri de yine Ukrayna’dan tedarik edilen bir motoru kullanıyor.

Öte yandan Milli Muharip Uçak motoru için İngiliz Rolls-Royce şirketi, Türkiye’den Kale Grubu şirketiyle bir ortaklık kurmuştu. Aynı ihalede, TAEC de yarışıyor. 2017 yılında kurulan TAEC Uçak Motor Sanayi A.Ş, Rolls Royce Overseas Holdings Limited ve Kale Holding A.Ş. iştiraki. Kale Grubu, şirketin %51 hissesine sahip.

Kale Grubu bünyesinde bulunan Kale Arge şirketi, Türkiye’nin ilk turbojet füze motorlarını geliştirmesiyle biliniyor.

Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-3200 ve KTJ-1750 Turbojet Motorları; ÇAKIR, SOM ve ATMACA füzelerine güç verecek. Öte yandan şirket, KARA ATMACA için KTJ-3700; GEZGİN Seyir Füzesi için ise ARAT Projesi kapsamında motorlar geliştiriyor. Roketsan üretimi ÇAKIR Seyir Füzesi, kısa süre önce KTJ-1750 Turbojet Motoru ile ilk atış testini başarıyla tamamlamıştı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, KAAN savaş uçağı için milli bir turbofan motor geliştirme sürecinin ortalama 8 ila 10 yıl sürebileceğini açıklamıştı. Halihazırda KAAN savaş uçağında, ABD üretimi F110 Turbofan Motoru kullanılıyor. İlk uçuşunu 2023 veyahut 2024 yılında gerçekleştirilmesi planlanan KAAN savaş uçağının ilk 20 adedinde, F110 motoru bulunacak.

TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri’ne yönelik ilk KAAN teslimatını 2028 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

(Savunmasanayist)

Exit mobile version