İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG), yurt dışı çıkış harçlarında yapılması planlanan fahiş artışın seyahat özgürlüğünü kısıtlayacağını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kararın yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Artan maliyetlerin vatandaşları derinden etkileyeceğini ve turizm sektöründe daralmaya yol açacağını vurgulayan İSATAG, dengeli ve sürdürülebilir çözümler talep etti.
Turizmciler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt dışı çıkış harcına yapmayı planladığı fahiş zamma tepki gösterdi.
İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG), yurt dışı çıkış harçlarında yapılması planlanan fahiş fiyat artışının seyahat özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geldiği ifade edildi. “Hali hazırda diğer ülkelere kıyasen yüksek olan pasaport harçları ve vize maliyetlerinin üzerine eklenecek aşırı yükseltilmiş çıkış harcı, seyahat edecek vatandaşlarımızı derinden etkileyecektir.” denilen açılamanın tamamı şöyle:
“Son dönemde yurtdışı çıkış harç bedelinde yapılması planlanan fahiş artış, İSATAG ve tüm turizm sektörü ile seyahat planı yapan vatandaşlar tarafından kaygıyla karşılanmaktadır.
Seyahat özgürlüğü ve uluslararası deneyimlerin bireylerin gelişimi ve kültürel zenginlik açısından ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Ancak, bu tür mali yükler, özellikle de ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan vatandaşlarımız için, yurtdışına çıkma imkanlarını kısıtlamaktadır. Hali hazırda diğer ülkelere kıyasen yüksek olan pasaport harçları ve vize maliyetlerinin üzerine eklenecek aşırı yükseltilmiş çıkış harcı, seyahat edecek vatandaşlarımızı derinden etkileyecektir.
Pandemi sonrası toparlanma sürecine giren seyahat sektörü, yurtdışı turlarına taleplerin azalmasıyla bir dar boğaza girecek, sektördeki istihdam ve genel ekonomik dengeleri olumsuz yönde etkileyecektir.
Vatandaşlarımızın mutsuzluğu ve sektörün karşı karşıya olduğu bu zor durumu göz önünde bulundurarak, başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu kararın yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz.
Daha dengeli ve sürdürülebilir çözümler bulunarak, hem vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünü korumak hem de turizm sektörünü desteklemek mümkündür.”