THY’ye Schiphol Havalimanı’nda 50.000 Euro’ya Kadar Para Cezası

Hollanda Çevre ve Ulaştırma Denetim Kurumu (ILT), Turkish Airlines’a uçaklarının dahili yardımcı motorunu (APU) izinsiz kullanmaları nedeniyle para cezası (LOD) uyguladı.

thy a350 hızlı test

Hollanda Çevre ve Ulaştırma Denetim Kurumu (ILT), Turkish Airlines’a uçaklarının dahili yardımcı motorunu (APU) izinsiz kullanmaları nedeniyle para cezası (LOD) uyguladı.

Hollanda’nın Schiphol Havalimanı’nda, Turkish Airlines’ın daha temiz enerji alternatifleri mevcutken uçaklarının dahili yardımcı motorunu (APU) izinsiz kullanması sonucu Hollanda Çevre ve Ulaştırma Denetim Kurumu (ILT), havayolu şirketine para cezası uyguladı.

ILT, bu ihlalin her tekrarlanmasında Turkish Airlines’a 2.500 Euro ceza verecek ve bu ceza toplamda 50.000 Euro’ya kadar çıkabilecek. Ceza, gelecekte benzer ihlallerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Gerekirse, denetim kurumu havayolu şirketine yeni ve daha yüksek cezalar uygulayabilir.

Bugüne kadar toplamda 8 havayolu şirketi, 1 yer hizmetleri şirketi ve Schiphol Havalimanı, APU’ların izinsiz kullanımı nedeniyle denetim kurumu tarafından uyarıldı.

Denetimler İyileşme Sağlıyor

ILT, denetimlerinin Schiphol Havalimanı’ndaki APU kullanım kurallarına uyumda iyileşme sağladığını belirtti. Schiphol Havalimanı da daha temiz alternatiflerin daha fazla platformda mevcut olmasını sağlamak için çalışmalar yapıyor. Ancak Şubat 2024’te KLM’in APU’yu izinsiz kullanması nedeniyle KLM’e 2.500 Euro ceza verildi. Bu yeni ihlale rağmen, KLM’in kurallara uyumunda iyileşme gözlemleniyor.

APU’nun Hava Kalitesine Zararları

Ilent’te yer alan habere göre,, uçaklar, havalimanında park halindeyken de enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji, elektrik ve klima için kullanılır ve genellikle dahili APU ile sağlanır. APU, kerosen ile çalışır ve zararlı emisyonlara neden olur. Hava kalitesinin korunması için APU’nun mümkün olduğunca az kullanılması gerekmektedir.

Daha Temiz Alternatifler

APU kullanımı, Schiphol Havalimanı trafik kararında, Çevre Bilgileri Düzenlemesi ve Havacılık Bilgileri Yayınında açıklanmıştır. Uçaklar uzun süre park etmediğinde her zaman enerjiye ihtiyaç duyar. Uçaklar, sadece daha temiz alternatifler mevcut değilse APU’yu kullanabilir. Bu alternatifler arasında klima için bir ünite (PCA), sabit enerji bağlantısı (FPU) veya mobil enerji kaynağı (GPU) bulunur. APU, belirli hava koşullarında, örneğin çok düşük veya yüksek sıcaklıklarda da kullanılabilir. Park yerinden kalkıştan hemen önce veya varıştan hemen sonra da APU kullanılabilir.

Schiphol’de Kurallara Uyum

2023 yılının başında, Schiphol ve sektör paydaşlarına, APU kullanımını azaltmak için somut önlemler içeren bir eylem planı hazırlama talimatı verildi. O zamandan beri bu eylem planı uygulanmaktadır. Schiphol, şu anda 26 uçak park alanını PCA ve FPU ile donatmıştır. APU kullanım kurallarına uyum artmakla birlikte, denetim kurumu bu konuda aktif olarak kontrollerine devam etmektedir. Denetim kurumu ayrıca, eylem planının ilerlemesi konusunda sektörle sürekli iletişim halindedir. ILT, gözetimi ile güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir Schiphol Havalimanı’na katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Exit mobile version