THY’de Kokpit Ekipleri İçin İş Yükü Dengesizliği İddiası! Hava-İş Sendikası Çözüm İstiyor

thy-kaptan-pilot

Hava-İş Sendikası, Türk Hava Yolları’nda (THY) kokpit ekiplerine yönelik uçuş planlamalarında ciddi eşitsizlikler ve aşırı iş yükü sorunları olduğunu belirtti. 20 Kasım 2024’te yapılan toplantıda, özellikle dar gövde filolarında yaşanan dengesizliklerin ele alındığı açıklandı.

Kokpit ekiplerimize aşırı iş yükü oluşturan adaletsiz uçuş planlamaları konusunda uzun süren çalışmalarımız neticesinde THY A.O Yetkilileri ile 20.11.2024 tarihinde konunun çözümüne dair bir toplantı gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Toplantıda mevcut durumu analiz etmek üzere Toplu İş Sözleşmesi 95. Madde 3- Genel Hükümler D Bendi gereğince “İşveren Sendika tarafından istendiği takdirde uçucu ekip üyelerinin aylık, 3 aylık, yıllık uçuş görev süreleri, uçuş süreleri, boş günleri, dinlenme süreleri ile ilgili planlanmış ve gerçekleştirilmiş planlama bilgilerini en geç 7 gün içinde vermek zorundadır.” Hükmü açık olmasına rağmen talep edilen ilgili veriler tarafımıza toplantıdan bir önceki gün olan 19.11.2024 tarihinde teslim edilmiştir.

Yapılacak olan toplantının önemi ve üyelerimizin menfaati uğruna katıldığımız bu toplantıda, tarafımıza iletilen veriler üzerinden aşağıda yazılı olan adaletsizlikler tarafımızca tespit edilmiştir.

  • Dar Gövde Kokpit Ekiplerinde C1 Kaptanlara; 737 Filosu özelinde, yapılan adaletsiz planlamalar neticesinde C2 Kaptanlara nazaran %144 oranında daha fazla planlama yapılmaktadır.
  • Dar Gövde Kokpit Ekiplerinde P4 Kaptanlara; 737 Filosu özelinde, yapılan adaletsiz planlamalar neticesinde P5 Kaptanlara nazaran %37 oranında daha fazla planlama yapılmaktadır.
  • Dar Gövde Kokpit Ekiplerinde C1 Kaptanlara; 320 Filosu özelinde, yapılan adaletsiz planlamalar neticesinde C2 Kaptanlara nazaran %15 oranında daha fazla planlama yapılmaktadır.
  • Dar Gövde Kokpit Ekiplerinde P4 Kaptanlara; 320 Filosu özelinde, yapılan adaletsiz planlamalar neticesinde P5 Kaptanlara nazaran %40 oranında daha fazla planlama yapılmaktadır.
  • CATC meydan planlamalarında dar gövde filolar özelinde; ortalamanın altında uçuş yapan C1 sayısının, filo C1 sayısının yarısından fazla olduğu tespit edilmiştir.
  • Dar gövde filolarında CATC meydan uçuşlarının %40’ının, %10’luk bir C1 grubu tarafından yapıldığı tespit edilmiştir.
  • Her iki filo özelinde harcırah, uçuş yoğunluğu, boş gün dağılımları gibi konularda bir çok adaletsiz planlama tarafımızca tespit edilmiştir.

Tüm bu tespitlerle birlikte AJet Wetlease uçan kokpit ekibi üyelerimizin ESB Base’den gerçekleştirdikleri uçuşlar için planlanan konumlandırma (PASS) uçuşlarda yaşadıkları sorunlar, ESB Base Ekip Odası istirahat imkanlarının yetersizliği iletilmiştir. Bu konularda çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.

Verilerin tarafımıza geç ulaştırılmış olmasına rağmen çözüm amaçlı yaklaşımımız karşısında toplantının doğal davetlisi olan Uçuş İşletme Başkanlığı’nın toplantıya iştirak etmemiş olmaması THY A.O’nun çözüm için ne kadar isteksiz olduğunu göz önüne sermektedir.

SHT-FTL ve Toplu İş Sözleşmemizde açıkça yazılı olan; SHT-FTL Madde 7 İşletici Sorumlulukları hükümleri, 28. Dönem TİS 95. Madde 3- Genel Hükümler D Bendi ve E Bendi gerekliliklerine ihlal ederek yapmış olduğu planlamalar konusunda gerekli denetim yükümlülükleri için SHGM ve Çalışma Bakanlığına tarafımızca gerekli başvurular yapılmıştır.

Sendika olarak çözümün bir tarafı olmak adına THY A.O yetkilileri ile Genel Müdür seviyesinde son bir toplantı talebi iletmiş bulunmaktayız. Amacımız yaşanan bu sorunları üyelerimizi daha zor durumda bırakmadan çözüme kavuşturmak olacaktır.

İlgili toplantının gerçekleşmesi sonucunda sizlere gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.


Emniyetli Uçuşlar,
Saygılarımızla

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)
Yönetim Kurulu

Exit mobile version