TCG Anadolu’nun Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesiyle Türkiye’nin yeni milli uçak gemisi projesi ivme kazandı. Yerlilik oranının artırılması hedeflenen projede, 110 kişilik ekip geminin konsept tasarımına başladı.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, geçen yıl İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti.
Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan ve 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezlerinin de katkılarıyla geliştirilen TCG Anadolu projesi, Türk donanmasının gücüne güç katıyor ve caydırıcılığını artırıyor.
Şimdi daha da büyük bir milli uçak gemisi için tasarım çalışmalarına başlandı. Gemi şu anda konsept tasarım aşamasında olup, üstünde konuşlandırılacak yerli ve milli insansız hava araçları için Baykar ve TUSAŞ firmalarıyla çalışmalar yürütüldüğü açıklandı.
YERLİLİK ORANININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi ile Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını, güç aktarım yeteneğini artırmak ve ülke savunmasını daha etkin yapabilmek amacıyla geliştirilen “Milli Uçak Gemisi Projesi” ile önem verilen bir konu da yerlilik oranının artırılması oluyor.
100 KİŞİLİK EKİP KURULDU
Geminin fizibilite çalışması yapılıyor. Deniz Kuvvetlerinin farklı birimlerinden uzman personelin de katılımıyla DPO bünyesinde “Uçak Gemisi Çalışma Grubu” kuruldu. 110 kişiden oluşan ekip, uzmanlık alanlarına göre alt gruplara bölünerek konsept tasarıma başladı.
Türkiye’nin milli uçak gemisi projesi, ülkenin savunma sanayisindeki yerli üretim ve teknoloji kabiliyetlerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu proje, Türkiye’nin savunma kapasitesini güçlendirerek bölgesel istikrarı desteklemeye yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. (TGRT)