SAMP-T alım sürecini hızlandırmak istiyoruz

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin her alanda gün geçtikçe daha da gelişmekte olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin SAMP-T Hava Savunma Sistemi projesini hızlandırmak istediğini kaydetti.

Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'de.. Kara Harekatı kapıda_

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya’nın Il Messaggero gazetesine verdiği röportajda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

TRT Haber’in verdiği bilgilere göre Bakan Akar, Türkiye’nin terörle mücadeledeki son durumu ve SAMP-T füzesinin alım sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Kara Harekatı için kimseden izin alacak değiliz”

13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin şehit düştüğü ve 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı kimin planlandığına yönelik soru üzerine Akar, saldırının faili ve suç ortaklarının yakalandığını hatırlattı.

Bakan Akar; polisin dikkatli soruşturması ve şüphelilerin itiraflarının, saldırının PKK/YPG terör örgütü tarafından Suriye’den planlandığını açıkça ortaya koyduğunu belirterek olası kara harekatına ilişkin şunları söyledi:

“AB, NATO ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK, uluslararası toplumu yanıltmak amacıyla farklı isimler altında faaliyet göstermektedir. Kilit nokta, PKK ve Suriye’deki uzantısı YPG’nin tek ve aynı örgüt olduğudur. Ne yazık ki PKK/YPG’nin Türkiye’nin dört ayrı noktasında gerçekleştirdiği son saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 14 sivil hayatını kaybetmiş ve 94 kişi de yaralanmıştır. Terör örgütü PKK/YPG, Türkiye’nin huzur ve güvenliğini hedef almaktadır. Ülkemizin ve sınırlarımızın korunması için BM Şartı’nın 51. Maddesi’nden kaynaklanan meşru müdafaa hakkımızı kullanmaktayız. Bunu yaparken de kimseden izin almamız söz konusu değildir. Dost ve müttefiklerimizden bu terör örgütüyle tüm bağlarını kesmelerini ve terör belasına karşı mücadelemizde bizimle samimi dayanışma ve iş birliği içinde olmalarını bekliyoruz.”

“Operasyonlarımız sadece teröristlere karşı”

Akar, yapılan operasyonlarda Türkiye’nin etnik gruplarla probleminin olmadığını, amaçlarının terör unsurlarını yok etmek olduğunu ifade eti:

“Bizim ne Kürtlerle ne de başka bir etnik grupla sorunumuz var. Operasyonlarımız sadece teröristlere karşıdır. Bu konudaki yoğun dezenformasyon ve propagandaya rağmen, şu noktayı ısrarla vurguluyoruz: Nasıl DEAŞ İslam’ın ve Müslümanların temsilcisi değilse aynı şekilde ayrılıkçı terör örgütü PKK/YPG de Kürtlerin temsilcisi değildir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin “Suriye ve Irak’taki hedeflerine” ilişkin soru üzerine Akar, Türkiye’nin, Suriye halkı için diğer tüm ülkelerden daha fazlasını yaptığına dikkati çekti.

“SAMP-T Hava Savunma Sistemi projesini kesinlikle hızlandırmak istiyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasındaki görüşmede SAMP-T savunma sistemlerinin de ele alındığı belirtilerek, “Bu alanda ve daha genel anlamda tüm Akdeniz alanının güvenliği alanında İtalya-Türkiye iş birliği ne durumda” denilmesi üzerine Akar, Türkiye ve İtalya’nın, NATO’nun güney kanadındaki iki önemli müttefik olarak uzun zamandır ortak geleneklere, değerlere ve ortak bir Akdeniz kültürüne sahip olduğunu söyledi.

İki ülkenin 2007’den bu yana stratejik ortak olduğunu anımsatan Akar, “İş birliğimiz ve ikili ilişkilerimiz savunma, ticaret, eğitim ve sağlık gibi hemen her alanda gün geçtikçe daha da gelişmektedir. SAMP-T Hava Savunma Sistemi projesini kesinlikle hızlandırmak istiyoruz. Ayrıca, sahada test edilmiş Türk savunma sanayii ürünleri, ikili iş birliği için yeni fırsatlar sunuyor. İtalya’nın önceki Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile yakın çalıştım ve halihazırdaki Savunma Bakanı Guido Crosetto ile bu ilişkiyi daha da geliştirmeyi dört gözle bekliyorum” açıklamalarında bulundu.

SAMP/T – Surface-to-Air Missile Platform/Terrain

SAMP-T nedir?

SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain); kara konuşlu, orta irtifa, uzun menzilli, hava ve kısa menzilli balistik füze savunma sistemi olup; uçak, helikopter, insansız hava aracı (UAV), seyir füzesi (CM), anti radyasyon füzesi (ARM), subsonic ve supersonic hızda seyir edebilen gemi ve kara konuşlu gemisavar füzesi (AShCM) ve kısa menzilli balistik füze (SRBM) gibi geniş bir hedef zarfına sahiptir.

MBDA (Fransa) ve Thales (İtalya) firmalarının oluşturmuş olduğu EUROSAM konsorsiyumu tarafından üretilmektedir. SAMP/T, 360° tracking ve angajman yapabilen, Arabel Radar ünitesi (MRI), angajman modülü (MC) ve 6 adet dikey fırlatma lançer modülünden (MLT) oluşmaktadır.

Her bir dikey fırlatma lançer modülünde (MLT) 8 adet füze (Fransa 8×8, İtalya 8×4 tercih etmiştir) bulunmakta olup, tüm füzeler 10 saniye içerisinde ateşlenebilmektedir. MLT, 360° angajman kabiliyetine sahiptir.

Exit mobile version