Ryanair’den AB’ye Çağrı: Uçuş Öncesi Alkol Tüketimine Sınırlandırma!

ryanair

Ryanair, uçaklarda artan rahatsız edici davranışları azaltmak için AB havaalanlarında alkol tüketimine iki içkiyle sınırlama getirilmesini talep etti. Nisan 2024’te yaşanan bir olayın maliyeti, bu talebin önemini gözler önüne seriyor.

Ryanair, yolcuların uçağa binmeden önce çok fazla içki içmelerinin engellenmesini talep ediyor.

Havayolu şirketi, bu uygulamanın uçuşlarında giderek artan rahatsız edici davranış sorununa yardımcı olacağına inanıyor.

İrlandalı havayolu şirketinden yapılan açıklamada, “AB yetkililerinin havaalanlarında alkol satışını sınırlandırmak için harekete geçmesinin zamanı geldi” denildi.

“Havaalanlarındaki yolcuların neden iki alkollü içecekle sınırlandırılmadığını (gümrüksüz satışları sınırlandırdıkları gibi biniş kartlarını kullanarak) anlayamıyoruz, çünkü bu uçakta daha güvenli ve daha iyi yolcu davranışı ve tüm Avrupa’daki yolcular ve mürettebat için daha güvenli bir seyahat deneyimi sağlayacaktır.”

Talep, Ryanair’in Nisan 2024’te bir uçuşun yönlendirilmesine neden olan davranışlarının ardından bir yolcuya 15.000 Avro’luk dava açmasıyla birlikte geldi.

Havayolu şirketi, Dublin’den Lanzarote’ye giden bir uçuşta bu yolcunun “affedilemez davranışının” o kadar rahatsız edici olduğunu iddia ediyor ki, uçağı güvenlik için Porto, Portekiz’e yönlendirmek zorunda kaldı. Havayolu şirketi burada mürettebat üyeleri ve diğer 160’tan fazla yolcunun bir gece kalması için ödeme yapmak zorunda kaldılar.

Uçuşlarda alkol zaten sınırlı

Ryanair, kendisinin ve diğer havayolu şirketlerinin uçuş sırasında alkol satışını zaten sınırlandırdığına dikkat çekerek, yolcuların uçağa binmeden önce havaalanlarında, özellikle de uçuş gecikmeleri sırasında, benzer kısıtlamalar olmaksızın aşırı alkol tüketebildiklerini söyledi.

Havacılık kurumları uzun zamandır uçuş sırasında meydana gelen rahatsız edici olaylardan, özellikle de uçaktaki diğer kişilere karşı şiddet, sözlü taciz, taciz veya sigara içmek gibi diğer sağlık tehlikeleriyle sonuçlananlardan duydukları endişeyi dile getirmektedir.

Bir uçağı başka yöne çevirmenin mali maliyeti nedir?
Ryanair, Nisan 2024’te rahatsız edici bir yolcunun bir uçuşun farklı bir rotaya yönlendirilmesine neden olmasının ardından ortaya çıkan maliyetlerin ayrıntılarını yayınladı.

160’tan fazla yolcu ve altı mürettebat, ertesi gün Lanzarote’ye uçmadan önce Porto havaalanında bir gece kalmak zorunda kaldı.

Şirket ayrıca Lanzarote’den Dublin’e gecikmeli dönüş uçuşunu gerçekleştirmek için ek bir uçak ve mürettebat sağlamak zorunda kaldı.

En yüksek maliyet olan 7.000 euro, yolculara ve mürettebata gece konaklama ve yemek sağlamanın yanı sıra 2.500 euro havaalanı iniş ve taşıma ücretleri, 1.800 euro yedek mürettebat maliyeti, 2.500 euro Portekiz yasal ücretleri, 800 euro fazla yakıt ve 750 euro uçak içi satış kaybı olarak gerçekleşti.

Uçuşlarda rahatsız edici davranışlar artıyor

Nadiren de olsa, uçaklarda kurallara uymayan yolculara ilişkin raporlar son zamanlarda artış gösteriyor.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı, ayrıntılı bilgi verememekle birlikte, 2020’den bu yana Avrupa’da “olayların hem sayısının hem de ciddiyetinin” arttığını belirtiyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dünya çapında 24.500’den fazla rapor ve 50 operatörden elde edilen verilere dayanarak, 2023 yılında her 480 uçuşta bir aksaklık yaşandığını tespit etti. Bu rakam 2022’de her 568 uçuşta birdi.

Bu olayların kaçının alkolle ilgili olduğu hemen bilinmiyordu. Ancak, IATA ve diğer havacılık grupları, genel olarak uçuş sırasında rahatsız edici davranışları önlemeye yönelik çabalar arasında, daha önce sorumlu bir şekilde alkol servisi yapmanın, çok sarhoş olan yolcuların uçağa binmesine izin vermemenin ve İngiltere’deki ‘One Too Many’ gibi ek güvenlik girişimlerine katılmanın önemini vurgulamıştı.

Bu arada ABD’de Federal Havacılık İdaresi geçen yıl 2.102 asi yolcu vakası ihbarı aldığını ve bunun sonucunda 7,5 milyon dolar ceza kesildiğini bildirdi. Bu olay sayısı 2023’e göre yüzde 1 artmış olsa da 2021’deki 5.973’lük zirvenin hala çok altında. (euronews)

Exit mobile version