THY’de pilotlar ne kadar maaş alıyor? 2023 THY pilot maaşları ne kadar?

thy-pilot-787

Türkiye’de ortalama bir pilot maaşı 63.000 TL civarında. En düşük pilot maaşı 50 bin TL, en yüksek pilot maaşı ise ortalama 94.000 TL gibi rakamlara ulaşıyor. Ancak bu rakamlar havayolu şirketlerinde farklılıklar gösteriyor. Türk Hava Yolları’nda uzun süre pilot olarak görev yapan kaptan pilotların maaşları ek ödemelerle birlikte 200.000 TL’ye ulaşabiliyor.

2023 yılı pilot maaşları ne kadar oldu?

Türkiye’de pilot maaşlarını etkileyen birçok unsur var. Bunların başında pilotların görev süresi, uçtukları destinasyonlar ve kullandıkları uçak tipleri gibi etkenler var. Pandemi döneminde büyük bir kesintiye uğrayan pilot maaşları, pandeminin bitmesi ve artan uçuş talepleri sonrası 2020’deki seviyelerine döndü. Hatta bazı havayolu şirketleri pilot maaşlarında ciddi bir iyileştirmeye gitti. Her ne kadar bu rakamlar ülkemizdeki havayolu şirketlerinde yansıtılmamış olsa da durumun pandemi öncesinden daha iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz.

En düşük pilot maaşı 63 bin TL olacak!

Peki, 2023 yılında pilot maaşları ne kadar olacak? Türkiye’de en düşük pilot maaşı 2022 yılında 50 bin TL civarındaydı. 2023 yılında bu rakamın 63 bin TL’ye çıkması bekleniyor. En yüksek maaşın da 120 bin TL’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Tabi bu rakamlar, havayolu şirketleri ile yetkili sendikalar arasındaki görüşmelerden sonra kesinleşmesi bekleniyor.

Sendika ile görüşme sonrası zam

Türk Hava Yolları, Hava-İş sendikası ile yapacağı görüşmenin ardından zam oranlarını açıklayacak. Bu zam oranları kabin ekibi (hostes) maaşlarını da belirleyecek.  2021 yılında pandemi sonrası yapılan kesintiler ve zamlar göz önüne alındığında en düşük pilot maaşının 25.000 liradan başladığı görülmekteydi. Ancak şirketler Türkiye’deki enflasyon farkı ve döviz kurundaki dalgalanma sonrası 2022’de maaşlara iki katından fazla zam yapmak durumunda kaldı. Bundan dolayı en düşük maaş seviyesi 50 bin TL bandına yükseldi. Bu asgari ücrete gelen ara zam sonrası bir iyileştirme bekleniyordu. Şirketler bunu prim ve banka promosyonu olarak çalışanlarına yansıttı. 2022’in son itibarıyla maaşlara ciddi bir düzenleme gelmesi bekleniyor.

THY pilot maaşları ne kadar?

Türk Hava Yolları (THY) bünyesinde görev yapan kaptan pilotlara 2022 yılında aylık ortalama 60.000 lira maaş ödenmekteydi. Düzenlemelerle birlikte bu rakam 2022’in sonlarına doğru 90 bin TL’ye kadar ulaştı. 2023 yılında THY’de pilot maaşlarının ortalama 100 bin TL’ye aşması bekleniyor. THY’de pilotlara ek olarak  üçer aylık periyotlar halinde ikramiye veriliyor. THY bünyesinde görev yapan ikinci pilotlara da ortalama 50 bin TL lira maaş ödemesi yapıldığı tahmin ediliyor.

2022’de THY pilotları ne kadar prim aldı?

Türk Hava Yolları’nda uzun süredir beklenen prim oranı kasım 2022’de netleşmişti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın videolu mesajının ardından şirkette verilecek prim tutarının hesaplarına yatırıldığını açıklamıştı.

THY’de kaptan pilotlar 200 bin TL prim aldı

Buna göre şirkette en yüksek primi 200 bin TL ile kaptan pilotlar ve başkanlar aldı. Pilotları 150 bin TL ile yardımcı pilotlar ve müdür yardımcıları takip etti. Kabin amirleri 70 bin TL prim alırken, kabin ekiplerine ise 60 bin TL’lik bir ödeme yapıldı.

THY’nin prim dağılımına göre, uzman personele 50 bin TL, uzman altı personele 40 bin, pilot adaylarına ise 25 bin TL’lik prim verildi.

Exit mobile version