Pilot adaylarını ilgilendiren haber… Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü değişikliğe gidiyor!

Türk Hava Yolları pilot

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Yabancı Ülkeler Tarafından Tanzim Edilmiş Pilot Lisans ve Yetkilerin Çevrilmesi Talimatı’nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Sektörün görüşüne sunulan yeni talimat taslağına göre, yurtdışında pilot eğitimi alan adaylar, bu eğitimlerinin geçerli olabilmesi için Türkiye’de de bazı eğitimleri tekrar alması gerekecek.

ICAO’nun EK-1 standartlarına göre SHT-FCL lisansı düzenleyen SHGM, yurtdışında eğitim alan pilot adaylarının lisanslarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için gerekli olan çevrim koşullarında düzenlemeye gidiyor. SHGM tarafından hazırlanan talimat 23 Şubat’ta sektörün görüşüne açıldı. 28 Şubat’a kadar sektördeki geri dönüşleri değerlerdirecek olan SHGM’nin o taslak talimatı onaylanırsa sonra 6 ay sonra yeni hükümler geçerli hale gelecek.

Yurtdışında pilotaj eğitimi almak isteyenlerin Türkiye’ye döndüklerinde oradan aldıkları lisansları kullanabilmeleri için bir takım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekirken, ABD’den alınan FAA ve Avrupa Birliği ülkelerinden alınan EASA lisansları için benzer hükümler geçerli olacak. Bu talimat taslağından önce FAA lisansları için bazı yükümlülükler uygulanırken EASA lisanslarının Türk lisansına çevrilmesi kısmen daha kolay oluyordu.

Ancak yeni taslak talimat haline dönüşürse yurtdışından lisans alan tüm pilotlar, aynı yükümlülükleri yerine getirmek zorunda kalacak.

Örneğin yurtdışında PPL (Hususi pilot lisansı), BPL (Balon pilot lisansı)ve SPL (Öğrenci pilot lisansı) eğitimi alanlar, Türkiye’ye döndüklerinde 100 saatlik uçuş gerçekleştirmek ve Hava Hukuku ile İnsan Performansı derslerinden yeniden sınava girmek zorunda kalacak. Ayrıca, Türkiye’de kontrol pilotu eşliğinde uçuş yeteneği testine de girecekler.
Ayrıca CPL lisansı alanlar 250 saat, IR adı verilen aletli uçuş eğitimi alanlar da 150 saat teori eğitimleri alacaklar ve yine kontrol uçuşu testinden geçmek zorunda kalacaklar.

ATPL lisanslarının çevrilmesi için de 650 saatlik teori eğitiminin Türkiye’de yeniden alınması, 14 dersten sınavlarda başarılı olunması ve kontrol uçuşuna girilmesi şart olacak. Çok pilotlu hava araçlarında 1500 saat uçuşu bulunanlar ise bu koşuldan muaf tutulacaklar.

EASA üyesi olmayan ülkelerden öğretmen pilot yetkisi alan pilotların lisansları ise Türkiye’ye çevrilmeyecek. Dolayısıyla bu kişiler Türkiye’de öğretmenlik yapamayacak. EASA lisansı olan bir pilotun öğretmenlik yapabilmesi için ise 200 saat uçuş tecrübesi olacak ve onlar da kontrol uçuş testine girdikten sonra yetki alabilecekler.

SHGM tarafından öneriye açılan taslak, yayınlandığı tarihten 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Exit mobile version