Nasıl pilot olunur?

Peki nasıl pilot olunur? Pilot olmak için ne yapmak gerekiyor. Bu yazı dizimizde bu konuyu derinlemesine irdeleyip, Türkiye ve Türkiye’ye yakın bölgelerde yer alan uçuş okullarını inceleyeceğiz.

küçük ucak pilot

Dünyanın en havalı mesleği nedir sorusuna birçoğumuz pilotluk yanıtını veririz. Hem toplum nezdindeki bilinirliği hem de kazancıyla birçok insanın hayalinde pilotluk mesleği yatıyor. Peki nasıl pilot olunur? Pilot olmak için ne yapmak gerekiyor. Bu yazı dizimizde bu konuyu derinlemesine irdeleyip, Türkiye ve Türkiye’ye yakın bölgelerde yer alan uçuş okullarını inceleyeceğiz.

Türkiye son yıllarda havacılık alanında yaptığı yatırımlarla adeta çığır açtı. Birçok şehirde yeni havalimanları inşa edilirken, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı da hizmet vermeye başladı. Bu gelişmelerle birlikte milli gururumuz olan Türk Hava Yolları, dünyanın birçok noktasına yeni hatlar açarak, milyonlarca insanını kavuşturdu.

Hem Türk Hava Yolları’nın hem de Türkiye’de faaliyet gösteren sivil havayollarındaki büyüme, kabin görevlisi ve pilot noktasında talepleri artırdı. Böylelikle yeni iş imkanları doğdu.

Peki, Türk Hava Yolları ve diğer havayolu şirketlerinde pilot olmak için ne yapmak gerekiyor. Hadi şimdi bu konuyu biraz araştıralım.

Pilot olmanın avantajları neler?

Uçuş akademisinden mezun olduktan sonra bir havayolu şirketinde işe başlamanız durumunda bir ayda en az 8 gün çalışacağınızı unutmayın.

Bu mesai, plazalardaki 9-6 mesaileri gibi değil, “mesai ne zaman biterse” şeklindedir. Uçak ilgili havalimanına indikten sonra pilotların mesaisi de sona ermiş oluyor.

Pilotlar, diğer meslek gruplarına göre daha fazla gelir elde eder bunun yanında da emeklilik şartları da oldukça iyi.

Tüm seyahatler ücretsiz

Pilotların çalıştığı havayolu şirketinde, pilot olarak görev almadıkları tüm uçuşları da ücretsiz. Bunun yanı sıra seyahat ettikleri kentlerde kaldıkları süre boyunca konaklama ücretleri, çalıştıkları kurum tarafından karşılanır.

Mesleğin herkes tarafından hayali kurulan bu yönlerini anlattıktan sonra, pilotların maddi kazançlarından söz etmeden olmaz. Tecrübesiz pilotların dahi aylık kazançları 2019’daki asgari ücret oranında bir kıyaslama yaparsak yaklaşık 15 asgari ücrete denk gelir.

Her ay böyle bir gelir eden pilotların, hiçbir ücret ödemeden yararlandıkları sosyal olanakları da ekleyince bu meslek, doğal bir sonuç olarak birçok gencin hayalindeki meslek haline geliyor.

Pilotluk sanıldığı kadar eğlenceli mi?

Bu kadar iyi yönünü saydıktan sonra mesleğin zorluklarından bahsetmek bazı gençleri hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak tüm olumsuzluklarına rağmen pilotluk, günümüzün ve yakın geleceğin en cazip mesleklerinden biri.

Bir pilotun kaç gün çalışacağı yani kaç gün uçacağı pilotun çalıştığı şirketin tasarrufuna bağlıdır. Pilotlar bir ay içerisinde en az 8, en fazla 20 kez uçarlar.

Ayda 20 kez uçmak, aynı zamanda evden ve aileden 20 gün uzak olmak demektir. Bu mesleği seçerken sevdiklerinize, yakınlarınıza bol vakit ayıramayacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bir benzetme yapacak olursak pilotların ikinci evi kokpitlerdir diyebiliriz.

 “Oh, pilot oldum kurtuldum!”

Pilotluk mezuniyet belgenizin olması, meslek hayatınız boyunca sınanmayacağınız anlamına gelmez. Fiziksel yeterliliklerinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için kaptan pilotlar yılda 2, ticari pilotlar ise yılda bir kez teste girer. Sağlık sorunları olan bir pilot işsiz kalır.

Pilotlara yönelik fiziksel testler bununla sınırlı değil. Düzenli alkol ve uyuşturucu testlerine de tabi tutulur pilotlar. Alkol veya uyuşturucuyla ilgili daha önce bir problem yaşadıysanız bu mesleğe kabul edilmeyeceğinizi bilmeniz gerekir.

Pilot olma yolunda sicil kaydı da önemli bir aşamadır. Herhangi bir ağır suçla ilgili sabıkanız varsa diskalifiye listesinde yer alırsınız. Pilotlar, çok sayıda insanın hayati sorumluluğunu aldığı için psikolojik problemleri olmamalı, panik anlarında sakinliğini koruyarak çözüm odaklı davranmalıdır.

Gelelim pilot olmanın şartlarına

Pilot olmanın 4 ayrı yolu vardır. Birincisi askeri okullar. Bu yolla askeri savaş uçakları ve kargo uçaklarının pilotluğunu yapabilir, emekli olduktan sonra da bir sivil havacılık şirketinde pilot olarak kariyerinize devam edebilirsiniz. Bu mesleğe girmenin bir diğer yolu da üniversitelerin pilotaj bölümlerinin birinden mezun olmaktır. Mezuniyet belgenizi aldıktan sonra Türk Hava Yolları’nın uçuş akademisine başvurabilirsiniz.

Üniversitede farklı bir bölüm okudunuz ve iş hayatına atıldınız. İşinizden memnun değilsiniz ve pilotluk hayallerinizi süslüyor. Hayır geç kalmadınız. Ücretli pilotluk okullarına kayıt oluyorsunuz ve o çok istediğiniz pilotluk mesleğine adım atmış oluyorsunuz.

Pilot olmak için lise mezunu olmak yeterliyse de bu şartlarda rakibiniz olarak önünüzde çok sayıda üniversite, yüksek lisans ve doktora mezunu bulunacağı için kadroya kabul edilmeniz düşük ihtimal. Bu nedenle en az 4 yıllık üniversite mezunu olmak, pilotluğun yazılı olmayan şartı haline geldi diyebiliriz.

Yukarıda saydığımız maddelerden hangisi yoluyla pilot olursanız olun, pilotluğun son tahlilde olmazsa olmaz şartı yabancı dildir. Pilotluğa kabul edilebilmeniz için ileri seviyede İngilizce bilmeniz gerekir.

Exit mobile version