Lufthansa CEO’sundan Uyarı: Artan Maliyetler Almanya Havacılığını Tehdit Ediyor

Lufthansa-CEO’su-Carsten-Spohr,

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Almanya’daki yükselen havalimanı ücretleri ve yeni düzenlemelerin havayolu bağlantılarını olumsuz etkilediğini belirtti. Ryanair ve Eurowings’in uçuş iptalleriyle maliyetlerin sektörü zora soktuğunu vurgulayan Spohr, bu durumun Alman havalimanlarının rekabet gücünü tehlikeye attığını söyledi.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Almanya’daki hava yolculuğunun geleceği hakkında endişelerini dile getirdi. Ülkenin bayrak taşıyıcısının başkanı, artan havalimanı ücretleri ve yeni hükümet düzenlemelerinin, havayollarını hatları kesmeye zorladığını belirtti. Spohr, bu olumsuz eğilimin Almanya’nın havacılık sektörüne zarar vereceğini düşünmekte; çünkü yüksek maliyetler, havayollarının önemli uçuş bağlantılarını sürdürmesini zorlaştırıyor.

Bild am Sonntag ile yaptığı bir röportajda Spohr, iptallerin ve güzergah kısıtlamalarının, hükümetin uyguladığı yüksek ücretler nedeniyle gerçekleştiğini vurguladı. Bu durum, Alman havalimanlarının Avrupa’daki rakiplerine kıyasla daha az rekabetçi hale gelmesine neden oluyor. Almanya Havacılık Sanayi Federal Derneği de bu iddiaları destekleyerek, Almanya’daki ücretlerin diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha yüksek olduğunu belirtti. Örneğin, orta menzilli bir uçuş için, vergilerin yolcu başına yaklaşık 30 € ek maliyet yarattığı ifade edildi.

“İş yerlerimizin bağlantı kalitesi konusunda çok endişeliyim. Hava trafiği için devlet maliyetlerindeki aşırı artış, hizmetlerin daha da azalmasına yol açıyor. Daha fazla havayolu, Alman havalimanlarını tercih etmekten kaçınıyor ya da önemli bağlantıları iptal ediyor,” diyen Spohr, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

CEO, ayrıca e-fuel’ler için planlanan karışım kotası gibi ek ulusal düzenlemelerin, bu yakıtların henüz yaygın olarak mevcut olmamasına rağmen önümüzdeki yıllarda uygulanacağını vurguladı. Spohr, bunun da büyük ekonomik bölgelerdeki uçuş bağlantılarının kalitesinde “küresel standartlar” ile kıyaslandığında bir düşüşe neden olduğunu belirtti.

Spohr’un açıklamaları, Lufthansa’nın yan kuruluşu Eurowings ve Ryanair gibi birkaç havayolunun, artan işletme maliyetleri nedeniyle Almanya’daki operasyonlarında önemli kesintiler duyurmasının ardından geldi.

İrlandalı düşük maliyetli havayolu Ryanair, artan havalimanı ücretlerine yanıt olarak, 2025 yazına kadar Dortmund (DTM), Dresden (DRS) ve Leipzig (LEJ) uçuşlarını kesme kararı aldı. Ayrıca, Hamburg (HAM) çıkışlı uçuşlarının yaklaşık %60’ını ve Berlin (BER) çıkışlı uçuşlarının %20’sini azaltacak. Ryanair, bu ayarlamaların başlıca nedeninin Almanya’daki artan ücretler olduğunu belirtti.

Ryanair’in ardından Eurowings, Almanya’daki operasyonlarını azaltmayı planladığını açıkladı. Havayolu, 2025 yılına kadar Hamburg’dan 1.000’den fazla uçuşu iptal etmeyi hedefliyor ve artan havalimanı ve güvenlik ücretlerini normal operasyonları sürdürme konusundaki zorluklar olarak nitelendiriyor.

Spohr, bu sorunların çözülmemesi halinde Almanya’nın havalimanlarının rekabetçiliğini kaybedebileceği ve bunun da ekonomiye zarar verebileceği ve yatırımları azaltabileceği konusunda uyardı.

Exit mobile version