Kabin memuru, yolcu taşımacılığı yapan hava taşıtlarında yolcuların güvenliği ve konforu ile ilgilenen, gerekli bilgileri onlara ileten, ihtiyaç duyulduğunda pilot ve yardımcı pilotların kokpit dışındaki talimatlarını yerine getiren görevlilerdir. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına ise hostes denilir. Havacılık kuruluşlarındaki belli kurallara göre seçilen kabin memurları, aynı zamanda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş şartlara tabidir.
Kabin Memurunun Görevleri Nelerdir?
Host ve hosteslerin görev alanı, kokpit kapısından başlayarak arka mutfak bölümüne kadar olan bölgeyi kapsar. Kabin memurları, uçak dışından ya da kokpit içinden sorumlu değildir.
Kabin memurlarının görev yetkisi hem normal hem de acil durumlar için geçerlidir. Uçağın sağ ve sol tarafında bulunan uçak çıkış kapılarını talimatlara uygun şekilde açar ve kapatırlar.
Host ve hostesler, acil durumlarda da acil çıkış kapısını açmak ile görevlidirler. Acil çıkış kapısının yanındaki koltukta oturan yolcular da bu işin sorumluluğunu kabul etmiş sayılırlar.
Uçağın içine ihtiyaç malzemeleri yükleneceği zamanlarda kabin memurlarının görevi, şirketten şirkete değişkenlik göstermektedir.
Host ve hosteslerin servis konusunda görev tanımı da şirketten şirkete göre değişmektedir. Bazı hava yollarında kabin memuru yolcuların tüm istekleri ile ilgilenir, bazı hava yollarında ise kabin memurunun görevi sadece belirli zamanlarda yolcular için servis ve büfe hizmetini başlatmaktır.
Kabin memurlarının temel görevi ise yolculara acil durumlarda ne yapılacağını hem işitsel hem de görsel olarak anlatmaktır.
Host ve hostesler, aynı zamanda yolculara yolculuk ile ilgili gerekli bilgileri vermekle de yükümlüdür.
Kabin Memuru Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Kabin memuru olmak için belirli şartları yerine getirmeniz beklenir. Şirketten şirkete değişen şartların yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış bir “Kabin Memuru Olabilmek İçin Asgari Gereklilikler” listesi de bulunur. Bu tür şartların yanı sıra çalışacağınız yere bağlı olmak üzere bir ya da daha fazla yabancı dil bilmeniz de beklentiler arasındadır.
En az 18 yaşında olmak,
SHGM tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşundan hem psikolojik hem de fiziksel olarak işe yeterlilik belgeleri almak,
Yurt içinde ya da yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya dengi bir kurumdan mezun olmak.