İşte Türkiye’nin ilk bölgesel uçağı: SyberJet SJ30 Ankara OSTİM’de üretilecek

Türk havacılık firması BMH, Amerikan MSC Aerospace'in SyberJet SJ30 iş jetinin tüm haklarını satın aldı. Seri üretim hattı Türkiye'ye getiriliyor. Uçağın imalatı 2023'ün ilk yarısında başlayacak.

SyberJet SJ30

ABD merkezli yarım asırlık havacılık şirketi MSC Aerospace’in ürettiği SyberJet SJ30, tüm haklarıyla Türk BMH firması tarafından satın alındı. 15 kilometre irtifada saatte 900 kilometre hızla yol alan iş jeti SJ30’lar çok yakında Ankara Ostim’de üretilecek.

SJ30 tipi sivil uçağın üretim hattı Türkiye’ye getirilecek ve uçak çok yakın gelecekte büyük oranda yerli imkanlarla imâl edilecek.

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul Airshow‘da gazeteci Tolga Özbek‘e konuşan BMH Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mitat Şahin, Ankara’da havacılığa ilişkin çok önemli bir altyapı bulunduğunu, buna güvenerek projeye dahil olduklarını belirtti.

Türkiye’nin sivil havacılıkta kendi markası olmamasına rağmen ciddi bir üretim kapasitesi bulunduğunu dile getiren Şahin, şu açıklamayı yaptı:

ÖNEMLİ BİR KABİLİYET KAZANACAĞIZ

“Şu anda ilave kapasite gereksinimi olmadan uçağı mevcut imkanlarla üretme kabiliyetimiz var. Bu proje Türkiye’ye çok büyük faydalar sağlayacak. Özellikle Ankara’da buna ilişkin sertifikası olan firmalara yeni iş imkanı sağlayacak. Çünkü bu uçak 18 bin 600 ayrı parçadan oluşuyor. Bu parçaların büyük kısmı Türkiye’de üretilecek. Projenin ülkemize önemli fırsatlar kazandıracağını düşünüyorum. Artık Türkiye havacılıkta bir markaya kavuşmuş olacak. Belki ilk kez Türkiye’de bir sivil uçak üretilip ihracatı gerçekleşmiş olacak.”

Sivil uçağı üretip satarak Atatürk’ün de hayalini gerçekleştirmiş olacaklarını dile getiren Mitat Şahin, “Bu uçağın know-how’ını Türkiye’ye getirmiş oluyoruz. Dolayısıyla uçağın çok farklı versiyonlarını da tasarlayabiliriz. Türkiye’de çok büyük mühendislik gücü de olduğu için alternatifler çok olacaktır. Bu firma Türkiye’ye değer katacaktır” diye konuştu.

BMH Havacılık Genel Müdürü Büşra Nur Işıner

İSTEDİĞİMİZ GİBİ DİZAYN EDECEĞİZ

Projeye ilişkin bilgi veren BMH Havacılık Genel Müdürü Büşra Nur Işıner ise uçağın bazı parçalarının ilk etapta Amerika’da üretilerek Türkiye’ye getirileceğini, bazı bileşenlerinin Ostim’deki havacılık kümelenmesinde yer alan şirketler tarafından imâl edileceğini belirterek uçağın montaj hattının kurulacağı havalimanının ise çok yakında belirleneceğini ifade etti.

“İmalat sonrası testleri başlayacak. Bu nedenle biraz daha atıl bir havalimanı tercih edeceğiz” diyen Işıner, “Üretilen uçak buradan havalanıp Amerika’ya gidecek. Orada sertifikalandırılacak. Orada müşterinin isteğine göre boyanacak ve satılacak” şeklinde konuştu.

SyberJet SJ30’un 1986 yılında tasarlandığını, maceralı bir sürecin ardından günümüze kadar geldiğini anlatan Işıner, “Üretim ve tasarım hakkı bize ait olduğundan dolayı bu uçağı ileride istediğimiz gibi dizayn edip SJ35, SJ36 olarak tasarlayabileceğiz” dedi.

İSTANBUL’DAN GÜNEY AFRİKA’YA KESİNTİSİZ UÇUŞ

2 bin 500 deniz mili menzile sahip olan uçağın İstanbul’dan havalanıp Dubai, Londra yahut Güney Afrika’ya direkt uçabileceğine dikkat çeken Işıner, toplam ağırlığı 5 bin 500 kilogramın altında olan uçağın tek pilot lisansına sahip bulunduğunu, bu nedenle isteyen kişiye kokpit koltuğunda seyahat imkanı tanıdığını belirtti.

SJ30’un ABD’de Los Angeles-New York hattında durmaksızın uçtuğunu hatırlatan Işıner, (2’si pilot 5’i yolcu) 7 koltuk kapasiteli lüks iş jetinde 41 bin feet’e kadar iç basıncın değişmediğini, yolculuk eden kişinin kendini deniz seviyesinde oturuyormuş gibi hissettiğini anlattı. ‘Kabin içi basınç düşmediği için hiçbir şekilde yorgunluk ya da baş ağrısı hissetmiyorsunuz” diyen Işıner, uçağın hava trafiğinde beklemeden hedefe noktaya gitme imkanına sahip olduğunu dile getirdi.

Kaynak: TRHaber

Exit mobile version