İstanbul’da aynı anda neden 3 havalimanı birden kullanılamıyor?

istanbul-havalimanı-havahaber

Emekli Hava Pilot Tümgeneral İrfan Sarp, kokpit.aero için yazdığı makalede “İstanbul’da aynı anda neden 3 havalimanı birden kullanılamıyor?” sorusuna cevap aradı. Londra ve Moskova’daki uygulamalar üzerinden örnek veren Sarp’a göre, Atatürk, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarının uçuş trafiğinin yönetilmesinde bir sorun yok. İşte Sarp’ın yazdığı makaleden bir bölüm..

Dünyadaki metropollerden Londra, New York ve Moskova’da bulunan ve aralarındaki mesafeler sırasıyla 7, 9 ve 12 deniz mili olan havalimanlarının uçuş trafiği emniyetle yönetilirken; iki havalimanı arasındaki mesafe 19 deniz mili olan İstanbul bölgesinde uçuş trafiğinin yönetilmesinde sorun olacağını söylemek en azından matematik gerçeklerle bağdaşmaz. Ayrıca somut verilere bakılınca, hava trafiğinin yönetilmesinde teknik sorunlar olduğu da söylenemez. Eğer teknik sorunlar olduğu söylenirse o zaman Londra, New York ve Moskova bölgesinde İstanbul’dan daha fazla uçuş trafiği bulunmasına ve havalimanları arasındaki mesafeler daha kısa olmasına rağmen uçuş trafiğinin yönetilmesinde neden teknik sorunlar olmuyor da, İstanbul bölgesinde birbirine daha uzak mesafedeki ve diğer havalimanlarına göre çok daha az uçuş trafiği olan hava sahasındaki uçuş trafiğinin yönetilmesinde teknik sorun oluyor sorusu sorulur.

Netice olarak bu mukayeseler de net ve şüphe götürmez bir şekilde ispat etmektedir ki; İstanbul hava sahasındaki uçuş trafiğinin yönetilmesinde ihtiyaç duyulan radarlar ve teknik cihazlar ile bunları kullanacak bilgili, yetenekli hava trafik kontrolörleri bulunduğu sürece,  bölgedeki  Atatürk, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarının uçuş trafiğinin yönetilmesinde bir sorun olmaması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Yazının devamı için tıklayınız

Exit mobile version