İspanya HÜRJET için 1,3 milyar avro para ayırdı: 30 uçağın teslimatı 2028’de başlıyor! İşte programın detayları

Hava kuvvetlerinde F-5M uçaklarının alması için TUSAŞ'ın HÜRJET'ini seçen İspanya, bu uçağa 'dokunacak' olmanın heyecanını yaşıyor. 15 İspanyol şirketinin katkısıyla üretilecek ortak HÜRJET, 2028 yılında teslim edilmeye başlanacak. Program için 1,3 milyar avro ödenek ayırdıklarını dile getiren İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Senato Savunma Komitesi'nde detayları anlattı.

Amerikalılar ve İtalyanları geride bırakan HÜRJET, İspanyolların ilk seçimi oldu

Hava kuvvetlerinde F-5M uçaklarının alması için TUSAŞ‘ın HÜRJET‘ini seçen İspanya, bu uçağa ‘dokunacak’ olmanın heyecanını yaşıyor. 15 İspanyol şirketinin katkısıyla üretilecek ortak HÜRJET, 2028 yılında teslim edilmeye başlanacak. Program için 1,3 milyar avro ödenek ayırdıklarını dile getiren İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Senato Savunma Komitesi’nde detayları anlattı.

Madrid yönetimi tarafından yeni jet eğitim uçağı olarak seçilen HÜRJET’te üretim programı belli oldu. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, dün Senato Savunma Komitesi’ne yaptığı sunumda Türkiye-İspanya ortaklığıyla üretilecek HÜRJET’e dair planlamaları anlattı.

Toplamda 30 uçak için 1,3 milyar avro ödenek ayrıldığını dile getiren Robles, karşılıklı işbirliği ve İspanyol 15 şirketin katkısı ile üretilecek uçakların teslimatına 2028’de başlanacağını kaydetti. Planlara göre 2028 yılında İspanya’ya 6 uçak teslim edilecek. Bunu 2029’da 12 uçağın teslimatı izleyecek. 

18 uçağın teslimatının tamamlanması sonrası, İspanyol endüstrisinin programa daha fazla katılımını içeren ‘Yer Tabanlı Eğitim Sistemi’ne (GBTS) geçilecek. Bakan Robles, “Bu sistemin amacı, ‘uçuş eğitimini tamamlayan, güvenli, uygun maliyetli ve etkili bir eğitim sistemi sağlamaktır ve bu doğrultuda program gelişmiş simülatörler, dijital eğitim sistemleri ve performans analiz araçlarını içermektedir” dedi.

2028 ve 2029’da toplamda 18 uçağın teslim edileceğini söyleyen Robles, “Ulusal GBTS daha sonra uygulanmaya başlanacak ve sonrasında uçağın İspanyollaştırılmış, üzerinde anlaşılan değişikliklerle ve HÜRJET’in birlikte uçacağı jetlerle uyumlu uçuş zarfları veya yazılım aracılığıyla yapılandırılabilen en son nesil aviyonik ve bilgi sunum sistemlerini içerecek şekilde gelmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.

Robles, İspanya’nın sahip olacağı HÜRJET’in 5. ve 6. nesil uçak eğitimlerine uyumlu olacağını kaydetti.

Programın savunma endüstrisinde önemli bir etki yaratacağını belirten Robles, “Aslında temeli Türk uçağı olmasına rağmen program, ulusal tasarım otoritesiyle gelişmiş bir İspanyol eğitim uçağını ortaklaşa geliştirmeyi amaçlıyor” açıklaması yaptı.

ROBLES: 30 UÇAKLIK BİR FİLO EDİNECEĞİZ

“Programın tamamına 1 milyar 375 milyon avro yatırım yapılacak. Bu, pilotlarımız için eğitim kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve edinilmesine, eğitim ve uçuş görevi için 28 ilâ 30 uçaklık bir hava filosu edinmemize olanak sağlayacak” ifadelerini kullanan Margarita Robles, TUSAŞ ve Airbus ana yükleniciliğinde programa katkı sunacak 15 İspanyol şirketini de şöyle saydı:

“Aciturri, Aernova, Aertec, Airtificial, Amper, Centum, Cesa, Clue, GMV, Grabysur, Indra, ITP, Grupo Oesia, Orbital, Sener.”

İspanyol yayın organı Infodefensa, HÜRJET programının savunma-havacılık endüstrisine 2,8 milyar avroluk değer yaratacağını, 792 kişiye doğrudan olmak üzere 2 bin 614 kişiye istihdam sağlayacağını kaydediyor.

Programın en çok Madrid, Endülüs, Kastilya-La Mancha, Bask ve Ekstremadura’da kurulu sanayi firmalarına olumlu etkileyeceği belirtiliyor.

İspanya Savunma Bakanı Robles, “Bu, üretim zincirlerini desteklemek için ileri mühendislik teknisyenleri ve yetenekli işgücü gerektirecek bir proje. Tüm bunlar bölgesel entegrasyonu da teşvik ederken farklı bölgelerdeki teknoloji merkezleri ve üniversitelerle işbirliği içinde yapılacak” diye konuştu.

HÜRJET’İ NATO’NUN ANA EĞİTİM UÇAĞI YAPALIM

TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri’ne HÜRJET teslimatına 2027 yılında başlamayı planlıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığından HÜRJET için 16 uçak siparişi aldıklarını belirten TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu uçağın İspanya tarafından kendi eğitim uçak ihtiyacını karşılamak üzere seçildiğine dikkati çekmiş ve geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti:

“Savunma Sanayii Başkanlığımızın (SSB) koordinesinde projeleri hayata geçiriyoruz, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarını belirliyor, SSB öncülüğünde de projeleri ilerletiyoruz. HÜRJET konusunda da yerli olarak neler yapılacak, hangi firmalar, neyi, hangi sistemi yapacaklarının çalışmasına devam ediyoruz.

İnşallah bu sene içinde de hem İspanya ile hem de kendi hava kuvvetlerimizle yaklaşık 100’ün üzerinde toplam sayıya ulaşan sözleşmeyi imzalamayı hedefliyoruz. İspanya kapısının bize NATO’nun kapısını açmasını ümit ediyoruz. ‘Bunu NATO’nun eğitim uçağı yapalım’ diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

HÜRJET siparişlerinin çoğalmasıyla ülkelerin ciddiyetleri artacaktır. Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimatımız 2027’nin başında olacak. İspanya için de şu anda 2028 hedefleniyor.”

 

Exit mobile version