İngiltere, İtalya ve Japonya’nın Ortak Projesi: Yeni Nesil Savaş Uçağı GCAP Geliyor

BAE Systems, Leonardo ve Japan Aircraft Industrial Enhancement, 2035'te hizmete girecek altıncı nesil savaş uçakları geliştirmek için güçlerini birleştirdi. GCAP programı, Eurofighter Typhoon jetlerinin yerini alacak ve Suudi Arabistan’ın projeye dahil olabileceği belirtiliyor.

İngiltere, İtalya ve Japonya'nın Ortak Projesi Yeni Nesil Savaş Uçağı GCAP Geliyor

BAE Systems, Leonardo ve Japan Aircraft Industrial Enhancement, 2035’te hizmete girecek altıncı nesil savaş uçakları geliştirmek için güçlerini birleştirdi. GCAP programı, Eurofighter Typhoon jetlerinin yerini alacak ve Suudi Arabistan’ın projeye dahil olabileceği belirtiliyor.

İngiliz BAE Systems Plc, İtalyan Leonardo SpA ve Japonya merkezli Japan Aircraft Industrial Enhancement Co., Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) kapsamında jetler geliştirecek.

Şirketler bu amaçla kurulacak yeni şirkette yüzde 33,3 hisseye sahip olacak. Açıklamaya göre şirket İngiltere merkezli olacak ve ilk CEO İtalya’dan olacak.

İngiltere ve İtalya, ilk kez 2018 yılında Tempest adı verilen altıncı nesil bir savaş uçağı geliştirme konusunda anlaşmışlardı. Japonya da 2022 yılında kendi jet programını entegre etmeyi kabul etmişti. GCAP kapsamında geliştirilen uçakların 2035 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Uçaklar İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri filosundaki Eurofighter Typhoon jetlerinin yerini alacak.

Geliştirilecek savaş uçağı yeni nesil yeteneklere sahip olacak

Şirketler, uçağın üretimi ve son montajının BAE, Leonardo, Mitsubishi Heavy Industries ve daha geniş tedarik zincirine alt sözleşmeli olarak verileceğini söyledi.

BAE’nin web sitesinde yer alan açıklamaya göre yeni savaş uçağı, etkileşimli kokpit, gelişmiş silah sistemi, entegre sensörler ve güçlü bir radar gibi yeni nesil yeteneklere sahip olacak.

GCAP, Airbus SE, Dassault Aviation SA ve İspanya’nın Indra Sistemas SA tarafından yönetilen bir program olan Avrupa’nın Geleceğin Savaş Hava Sistemi ile rekabet edecek.
BAE Systems’daki Future Combat Air Systems bölümünün yönetici müdürü Herman Claesen, Cuma günü yaptığı bir telefon görüşmesinde, şirketlerin hâlâ ihtiyaç duyulan gereksinimleri analiz etmekte olduğunu ve bu nedenle, GCAP’nin ne kadara mal olacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Leonardo’nun CEO’su Roberto Cingolani, Temmuz ayında, hükümet tahminlerine atıfta bulunarak programın başlaması için yaklaşık 40 milyar euro gerekeceğini söylemişti.
Suudi Arabistan projenin bir parçası olabilir
Bloomberg’e konuşan kaynakların verdiği bilgiye söylediğine göre, Suudi Arabistan, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ülkenin konsorsiyumun bir parçası olmasına izin vermek için bir anlaşmaya yakın olduğu belirtildi.

Bu teklif, geçen ay İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani tarafından bildirilirken GCAP’nin muhtemelen Suudi Arabistan’a genişleyeceği dile getirildi. Tajani, bir zaman çizelgesi vermedi ancak tüm tarafların aynı hedef doğrultusunda çalıştığını söyledi.

Exit mobile version