Husilerden ABD Uçak Gemisine Saldırı İddiası

Charles De Gaulle uçak gemisi

Yemen’deki İran destekli Husi militanlar, Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde ABD’ye ait “USS Dwight D.
Eisenhower” uçak gemisi ile bir diğer gemiyi balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, iki askeri operasyon düzenlediklerini belirtti.

Yemen’de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde bir gemi ile ABD’ye ait bir uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde iki askeri ‘operasyon’ düzenlediklerini duyurdu.

Seri, ilk ‘operasyonda’ Umman Denizi’nde ‘Transworld navigator’ isimli bir geminin balistik füzelerle tam isabet hedef alındığını kaydetti.

Seri ayrıca Kızıldeniz’de de ABD uçak gemisi Eisenhower’ın balistik ve seyir füzeleriyle hedef alındığını söyledi.

Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Husilerin eylemleri nedeniyle çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin “USS Dwight D. Eisenhower” uçak gemisine yönelik “başarılı bir saldırı” gerçekleştirdiği iddiası hakkında açıklamalarda bulundu.

CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte ABD’nin Kızıldeniz’de İran destekli Husilere ait 3 insansız suüstü aracını imha ettiği bildirildi.

Söz konusu araçların doğrudan ABD güçleri ve bölgedeki gemilere tehdit teşkil ettiği belirtilen açıklamada, ABD’nin, seyrüsefer serbestisini korumak ve uluslararası suları ABD Donanması gemileri ve ticari gemileri için daha güvenli hale getirmek amacıyla bu adımı attığı savunuldu.

“Husi güçlerinin USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisine yönelik başarılı bir saldırı gerçekleştirdiğine ilişkin iddialar doğru değil.” denilen açıklamada, Husilerin Gazze’deki Filistinlileri temsil ettiklerini belirttikleri, ancak masum insanların hayatlarını tehlikeye attıkları savunuldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin görev bölgesinden ayrılarak ABD’ye dönüş yolculuğuna geçtiğini bildirmişti.

Exit mobile version