Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Endonezya’nın ardından KAAN ortaklığı için anlaşma imzalanması muhtemel en az 3 ülkeden bahsetti. Açıklama, Cakarta’da tarihî anlaşmanın imzalandığı fuarda yapılan söyleşide ortaya çıktı.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, KAAN ihracatı için temas halinde oldukları en az 3 ülkeden bahsetti. Bunlardan biriyle son aşamaya geldiklerini kaydeden Görgün, sürecin kesinleşmesiyle birlikte yeni KAAN ortaklarını kamuoyuna ilan edeceklerini duyurdu.
Gazeteci Hakan Çelik, Endonezya’nın Cakarta kentinde haziran ayı ortasında düzenlenen INDO Defence 2025 fuarı sırasında Haluk Görgün’le yaptığı röportajı CNN Türk’te yayınladı.
BU FUARIN YILDIZI KAAN OLDU
Söyleşide Prof. Görgün, Millî Muharip Uçak KAAN’ın potansiyel müşterileriyle olan temaslara değiniyor. Görgün, Endonezya ile yapılan 48+12 uçaklık anlaşmayı hatırlatarak şunları söylüyor:
“Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto Prabowo’nun kendi ifadesidir, ‘Bu fuarın yıldızı KAAN anlaşması oldu’ dedi, kendi savunma bakanına birkaç kez döndü ve bunu söyledi. KAAN’ı biz sadece savaş uçağı olarak görmüyoruz. Çok yüksek teknoloji, sistemler sistemi olan bir platform bu. Bu platform üzerinde çok büyük emekler var. TUSAŞ’ımız gayet güzel çalıştı, prototibi üretti, uçurdu.
6 tanesini de biz sipariş verdik, seri üretime geçen fazı hızlandırmak adına. Sonrasında Hava Kuvvetlerimizin siparişleri var, onların üretimini yapacağız. Tabii bu arada Endonezya ile böyle bir sözleşmeyi imzalamak birçok açıdan anlamlı ve heyecanlı.
Bu uçağı biz henüz envanterimize almadık, almak için çalışıyoruz. Bu aşamada böyle yüksek nitelikli bir ekipman için sipariş vermek aslında bir yandan Türkiye’ye ve Türk mühendisliğine duyulan güvendir. Zamanında teslim edebilmek adına 48 tane KAAN savaş uçağımıza dair imzayı attık.
Aynı şartlarda 12 tane de opsiyon sözleşmeye eklendi. İlave 12 sipariş olabilir. Olma ihtimali çok yüksek. Ama bizim anlaşmamız 48 uçak üzerinedir.”
“Şu anda üzerinde çalıştığımız 35-36 bin pound itkili bir motorumuz var. Bu motoru 2030’lu yıllarda teslim almayı bekliyoruz. Teslim aldığımız o motorla beraber KAAN’ı uçuracağız ve Endonezya’ya yapacağımız teslimatların tamamı yerli motorla olacak.
Dost ve müttefik ülkelerle birlikte çalışmayı, bir ekosistem oluşturmayı önemsiyoruz. KAAN’a ilgi duyan birtakım ülkeler var, onlarla görüşmelerimiz farklı seviyelerde devam ediyor; görüşmelerin çok ilerlediği ülkeler var, biraz yolun başında olduğumuz ülkeler var, biraz daha orta seviyede görüştüğümüz ülkeler var. Kesinleştikten sonra zaten paylaşırız.”
SAVUNMA İHRACATININ YARIDAN FAZLASI AVRUPA VE NATO’YA
“(Projelerin yetişmeyeceği yönündeki eleştiriler) Biz vatanımızı çok seviyoruz. Bizim bir davamız, mefkuremiz var. Çalışıp üreterek, teknolojimizi, becerimizi ürüne dönüştürmeye gayret gösteriyoruz. Karamsar söylemler bizi çok ilgilendirmiyor.
(Avrupa ve NATO’ya ihracat) Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 7,1 milyar dolarlık savunma sanayii ihracatımızın 3,5 milyar dolarlık kısmını Avrupa ve NATO ülkelerine gerçekleştirdik.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Türk savunma sanayiinin yetkinliğini çok iyi anladığını değerlendiriyorum. Türkiye’nin üretim çevikliğini ve NATO’ya katkısının iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Savunma Sanayii Başkanlığımızda bir ‘NATO Müdürlüğü’ kurduk. Alım fırsatlarına birçok firmamıza dahil etmeye çalışıyoruz, bunların sonuçları da 2 yıldır görülmeye başladı. 2026’da NATO liderler zirvesi Türkiye’de yapılacak. Tüm bunlar bizim için önemli fırsat teşkil ediyor.”