‘Göm’ dediler uçak gömdük – Focke-Wolf190’lara ne oldu?

Focke-Wolf190

Hava Haber

İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan cephenin liderliğini yapan ABD, elindeki binlerce uçağı ‘müttefiklerine’ bedelsiz dağıtma kararı almıştı. Sam Amca eski teknolojiyi hibe etme yöntemiyle, hedef ülkedeki sanayi hamlelerini de bitirmiş oluyordu. 1947’de ABD uçaklarının ‘beleş’ hibesi karşılığında Pentagon’un taleplerinden biri, Almanya’dan 1941’de aldığımız 72 adet modern Fucke-Wolf’lerin hemen imhasıydı. Gizli anlaşmanın devreye girmesiyle, Kayseri’de sadece orada bulunanların şahit olduğu hazin bir merasim sonrası uçaklar, yağlı brandalara sarılıp toprağın altına gömüldü. Günümüzde bir örneği bulunmayan ve halen gizli bir hazine gibi toprağın altından çıkarılmayı bekleyen antika Focke-Wolf190 model uçakların, dönemin TOMTAŞ tesislerinin bulunduğu Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı arazisinde olduğu sanılıyor.

HİÇBİR MÜZEDE ÖRNEĞİ YOK

Uçakların gün yüzüne çıkması için sanat düşkünü iş adamları da yoğun çaba sarf ediyor. Bu isimlerden biri olan Hisart Müzesi’nin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, yakın zaman önce Kayseri’deki görevli komutanlarla birçok görüşme yaptığını ifade ediyor. Uçakların çıkarılması konusunda önemli mesafe alındığını belirten Çuhadaroğlu, “Ancak araya 15 Temmuz darbe girişimi girdi ve çalışmalar rafa kalktı. Bu model uçaklar şu an dünyada hiçbir müzede yok” dedi. İstanbul’da ‘İsmail Akbay Havacılık ve Uzay Bilimleri’ adlı bir müze kurmayı hedefleyen araştırmacı Stuart Kline da konuyu takip eden isimlerden. 14 yıldır Türk havacılık tarihi üzerine 2 önemli kitap yazan Kline, “Konuyla ilgili bürokratik çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. Ayrıca bir müze projemiz var. Hükümet tarafından da projemiz ilgi gördü” dedi.

İLK UÇUŞU 1939’DA YAPTI

Focke-Wulf FW-190 ilk uçuşunu 1 Haziran 1939’da yaptı ve 1941’de hizmete girdi. İlk olarak Eylül 1941’de Kuzeybatı Fransa üzerinde görüldü ve kısa sürede RAF’ın en iyi av uçağı olan Spitfire Mk.V’ye karşı üstünlüğünü ispatladı. Tanınmış Alman tasarımcısı Kurt Tank tarafından projelendirilen Fw-190 esas itibariyle tek kişilik bir av uçağı olup kara-taarruz ve gece av uçağı olarak da savaş sonuna kadar kullanıldı.

 

Exit mobile version