F-35 özellikleri nelerdir? ABD F-35 savaş uçağı vermezse ne olur?

featured

Türkiye’nin 1998 yılından bugüne tüm sürecin içerisinde olduğu 5. nesil savaş uçağı F-35’lerin teslimine kısa bir süre kala ABD senatosundan gelen ‘vermeyin’ çağrısı, son olarak ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti’nin sözleriyle yeni bir boyut kazandı.

“Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye verilmemesi gerektiğini” söyleyen Scaparrotti’ye ABD farklı birimlerden de anında destek geldi. Senatör Tillis’in “Türkiye bence F-35 üretim zincirinden de çıkarılmalı” açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Palladino, “Türkiye’nin S-400 alması F35 programındaki rolünün gözden geçirilmesinin yanı sıra gelecekteki silah transferlerini de risk altına alır” dedi.

“Vermeme ihtimalleri var, ama ceza ödemeleri gerekir”

Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, ABD’nin Türkiye’ye F-35’leri teslim etmekten vazgeçmesi halinde neler yaşanabileceğini anlattı.

  • ABD’nin ilgili kurumlarıyla “Türkiye’ye F-35 teslim edilmeyecek” kararı alması halinde yapılacak bir şey olmadığına vurgu yapan Oğuz, “Eğer böyle bir karar alınırsa ilgili firmanın yapabileceği bir şey yok. Bize F-35’leri vermezler ama sözleşmedeki ceza maddeleri uyarınca da Türkiye tazminat talep edebilir” dedi.

F-35’ler sahip oldukları teknik imkanlarla 5. nesil savaş uçaklarının en önemli temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor. İnfografik: Tunç Çevik

“Türkiye için yolun sonu değil”

“F-35’ler teslim edilmezse ne olur?” sorusunu da yanıtlayan Oğuz, Türkiye’nin elindeki uçakları ne zamana kadar kullanabileceğine ilişkin de şunları söyledi:

Teslim edilmezse kimse endişelenmesin, havlu atmayız. Peki, F-35 olmazsa nasıl ilerleyeceğiz? Elimizde bilindiği üzere F-4 ve F-16’lar var. F4’lerin tamamının 2020 itibariyle hizmet dışına çıkarılması kararı alınmıştı daha önce. Ancak Türk Hava Kuvvetleri son aldığı kararla bunu durdurdu ve F-4’lerin hizmet dışına çıkarılma sürecine dair tarihin ucunu açık bıraktı. 30 civarında F-4 için geçerli olacak bu karar.

“Türkiye alternatifler için Rusya ve Çin’e yönelebilir”

F-35’lerin verilmemesi durumunda Türkiye’nin 5. nesil savaş uçakları için Rusya ve Çin’e yönelebileceği bilgisini paylaşan Oğuz, “Rusların SU-57 uçakları var 5. nesil. PAK-FA programı kapsamında Hindistan’a bu uçağı birlikte geliştirmeyi teklif etti Ruslar. Tabi ki verilmek istenen uçakların elektromanyetik harp belki de motor özellikleri bir nebze de olsa düşürülerek bu satışlar yapılacaktır. Aynı şekilde Çin’de de J-31 uçakları var ve onlar da 5. nesil. Onların da bu uçağın ihraç modeli olan FC-31’i ‘ Pakistan’a satmak için görüştükleri Pakistan medyasında yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin 5. nesil uçak alması konusunda tek alternatifinin ABD olmadığını söylemek mümkün, sadece süre ve bir miktar farklı teknik özellikler meselesi” şeklinde konuştu.

Türkiye, F-35’lerin en önemli parçalarının üretilmesi noktasında da önemli görevler üstleniyor.

En kötü senaryoda nasıl bir yol haritası izlenebilir?

Oğuz, hiçbir alternatifin mümkün olmayıp, mecbur kalınması durumunda ortaya çıkacak yol haritasını ise şu sözlerle açıkladı:

“Öncelikle Türkiye’nin sonuna kadar 5. nesil uçak almak için süreci zorlaması gerektiğini belirtmekte fayda var. Çünkü dünya 5. nesil uçaklara geçerken sizin eskide kalmanız büyük hedefler koyan bir ülke için pek olumlu değil.

Bu noktada şunu da vurgulamak lazım, unutmamak gerekir ki dördüncü nesil uçaklar çok iyi elektromekanik platformlar olabilirler ama F35’ler uçabilen bilgisayarlar, yani çok farklı bir seviyedeler.

Yeni Şafak’ta yer alan haberin devamı için tıklayınız

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
F-35 özellikleri nelerdir? ABD F-35 savaş uçağı vermezse ne olur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir