Endonezya, Fransız üretici Dassault Aviation’dan 42 adet Rafale savaş uçağı alacak

Rafale

Endonezya, Fransız üretici Dassault Aviation’dan 42 adet Rafale savaş uçağının satın alınmasına yönelik büyük bir anlaşmayı geçtiğimiz hafta tamamladı.

Air Recognition tarafından yapılan haberde, satın alma paketinin toplam maliyetinin 8,1 milyar ABD doları olduğu bildiriliyor. Rafale’in tedarik edilmesi, Endonezya Hava Kuvvetleri (AU) için önemli bir teknolojik ilerlemeyi temsil ediyor.

Uzun menzilli füzeler ve lazer güdümlü bombalar da dahil olmak üzere çeşitli silahları taşıyabilen Rafale, Endonezya Hava Kuvvetleri’nin çeşitli operasyonları yürütmesine önemli derecede katkı sağlayacak. Endonezya Hava Kuvvetleri’ne mensup pilotların, envantere yeni girecek savaş uçaklarına adapte olmak amacıyla Fransa’da eğitim gördüğü bildiriliyor.

Satın alma paketi kapsamında, ilk Rafale’in, silah ve destek ekipmanları ile birlikte 2026 yılının başlarında Endonezya’ya ulaşması bekleniyor. Aynı kapsama ait altı adetlik ilk sözleşme Eylül 2022 tarihinde imzalanmıştır. Daha sonra 18 adetlik ek bir satın alma paketi Ağustos 2023’te onaylanmıştır.

Bu satın alma paketi, Endonezya Hava Kuvvetleri’ni Rafale ile donatmayı seçen Hindistan ve Yunanistan gibi diğer ülkelerin yanına yerleştiriyor. Özellikle hava savunma kabiliyetine odaklanan Endonezya Savunma Bütçesi’nin 2028 yılına kadar 9,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Söz konusu hedefler, ülkenin bölgesel istikrar ve küresel güvenlikte kilit bir rol üstlenme amacını açıkça ortaya koyuyor.

Rafale Savaş Uçağı

Rafale, Fransız Dassault Aviation şirketi tarafından tasarlanıp üretilen çift motorlu, delta kanatlı, çok amaçlı savaş uçağıdır. İlk olarak Fransız Hava Kuvvetleri ve Donanması için geliştirildi. Envantere kabul edilen ilk savaş uçağı 2004 yılında Fransız Donanması ve 2006 yılında Fransız Hava Kuvvetleri’nde hizmete girdi.

Uçak bir saldırı veya bombardıman platformu olarak işlev görebilecek kapasiteye sahiptir. Meteor, Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM ve AMRAAM hava hava füzelerin yanı sıra Apache, AS30L, ALARM, HARM, Maverick,PGM100 gibi hava kara füzeleri ve Exocet gibi çeşitli silahlarla donatılabilir. Aynı zamanda çift silah bölmesi ve Nexter 30 mm DEFA 791B topuyla birlikte lazer güdümlü hava-kara füzeler için lazer işaretleme bölmeleriyle de donatılabiliyor.

Her biri 50,04 kN (11,250 lbf) kuru itme gücü ve art yakıcı ile 75 kN (17,000 lbf) sağlayan iki Snecma M88-2 turbofanla çalışan Rafale, 15.000 kg brüt ağırlığa ve 24.500 kg maksimum kalkış ağırlığına sahiptir. Maksimum 2.223 km/saat hıza ulaşabiliyor ve maksimum 1.850 km savaş menziline sahip.

Son iki yılda Rafale, Lockheed Martin’in F-35’i dışında tüm Batılı uçaklardan daha fazla sipariş topladı. Bu sözleşmelerin en büyüklerinden birisi ise BAE’den geldi. 80 uçaklık sipariş, Körfez ülkesinin daha önce Washington ile müzakerelerini yürüttüğü F-35’i bir kenara itti.

BAE’nin 80 uçaklık siparişinin yanı sıra Mısır 24 Rafale teslim aldı ve 30 tane daha sipariş verdi; Katar’ın ise 36 uçağı hizmette ve 36 uçak için de opsiyonu bulunuyor. Hem Irak hem de Suudi Arabistan uçaklarla ilgilendiklerini ifade etmişlerdir. Suudi Arabistan gelecekte 100 ila 200 yeni uçağa ihtiyaç duyacağını ifade etmiştir. (DefenceTürk)

Exit mobile version