Savaş gemisi, arama kurtarma gemisi ve sondaj gemisi gibi büyük deniz araçlarının üzerindeki helikopter platformları artık ulusal bir firma tarafından ruhsatlandırılıyor.
Deniz üzerindeki uçuş platformları için yabancı bağımlılığından kurtulmak için harekete geçen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir yönetmelik hazırlamıştı.
SHGM’nin yönetmeliği, 3 Mayıs 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak resmiyet kazanırken gerekli şartnameyi yerine getiren Heliplat, lisans alan ilk kuruluş oldu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle kurulan Heliplat, özellikle Doğu Akdeniz’de çalışan enerji gemilerine yoğunlaştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli deniz havacıların kurduğu firma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın isteği üzerine MTA Oruç Reis’in ruhsatlandırılması için başvurdu. Doğu Akdeniz’de yapacağı petrol ve doğal gaz aramaları sırasında Türk helikopterlerinin ineceği gemi için gerekli düzenlemeler 2017 Kasım ayında yapıldı.
Geminin platformu hazırlanırken 1 yıllık deneme ve bekleme süresi boyunca helikopterler test inişleri gerçekleştirdi. Test süresini geçtiğimiz günlerde tamamlayan MTA Oruç Reis’in ruhsatlandırılması tamamlandı.
SIRADA FATİH VAR
Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, enerji arayan diğer gemimiz D/S (Derin Sondaj) Fatih’in helikopter platformunun ruhsatlandırılmasına da başlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Alanya 1 kuyusunda çalışan 230 metrelik Fatih, 12 bin metreden daha derinde deniz sondajı yapabilirken, üzerine 12 tonluk helikopterler iniş kalkış yapabilecek.
D/S Fatih gemisi platformunun da 1 ay içinde ruhsat alacağı öğrenildi.