Concorde’lar geri dönüyor

featured
Concorde isimli ‘süpersonik’ uçak ilk seferini 1969’da gerçekleştirmişti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Amerikan savaş uçağı üreticisi Lockheed Martin, imzaladığı anlaşmayla Concorde’ları geri getirmeyi planlıyor. X-59 Quiet Supersonic Technology isimli süpersonik uçak, ‘Concorde’un oğlu’ olarak anılıyor.  Saatte 1.512 kilometreye çıkabilecek uçağın ilk test uçuşunun 2021’de yapılması bekleniyor. Concorde isimli ‘süpersonik’ uçak ilk seferini 1969’da gerçekleştirmişti. Günümüzde 9 saat süren yolculuk 3.5 saat sürüyordu. Ancak 2000 yılında Paris’te 114 kişinin ölümüne yol açtığı korkunç kaza ve küresel ekonomik kriz nedeniyle Concorde uçakları emekli edildi.

Son seferini 2003’te yapmıştı

Havayolu teknolojisinin gelmiş geçmiş en büyük başarısı olan Concorde uçakları, 2003 yılında kullanımdan kaldırıldı. 27 yıllık hizmetten sonra, dünyanın en ünlü bu uçağı emekli oldu. İlkin Air France tarafından düzenlenen jübileyi, British Airways’deki veda uçuşu takip etti. Bu, dünyadaki süpersonik uçuşların sonu olarak ilan edildi.

Concorde Nasıl Bir Uçaktı?

Concorde, yolcu uçağı olarak tasarlanmış süpersonik bir jetti. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sesten hızlı bir yolcu uçağı yapım fikri ortaya atılmıştı. Bu amaçla İngiltere’de “Sesten Hızlı Uçak Komitesi” kuruldu. Bunu dünyanın birçok ülkesi takip etti. Rusya ve ABD gibi iki süper güç bu iş için yarışmaya başlamıştı bile. Ancak ABD 1971’de bu projeyi iptal etti. Fransa ve İngiltere ise 1962 yılında ortak bir “sesten hızlı uçak” projesi başlattı ve 1969’da Concorde doğdu. 1977’den itibaren ise Paris ve New York arasında yolcu taşımaya başladı.

YouTube video

Concorde’u Sonsuza Dek Karada Tutan Esas Neden

Uçağın büyük versiyonları, yaklaşık 200 yolcuyu rahatlıkla taşıyordu. Dar gövdelileri ise 125 yolcuyu ancak bulabiliyordu. Her bir yolcu, Paris-New York uçuşu için yaklaşık 12.000 dolar gibi bir bilet ücreti ödemek zorunda kalıyordu. Concorde’den bilet satın alabilenler, genellikle süper-zenginler ve ünlülerdi.

Yaklaşık 1 yolcusu için 6000 km’lik Paris-New York uçuşunda 300 dolar civarında yakıt harcıyor, toplam yakıt maliyeti ise 100.000 TL’yi geçiyordu. İşletme maliyetleri ile birlikte yolcu başına harcanan para çok çok artıyordu. 1 adet Concorde kaldırmak, 6 adet Boeing 747 maliyetine eş değer hale gelince; Air France ve British Airways Concorde’yi emekliye ayırmaya karar verdi ve yeryüzünde sesten hızlı yolcu taşıyan uçak, 2003 yılında tedavülden kalktı.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Concorde’lar geri dönüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir