Boeing, 17.000 İşten Çıkarma ile Sarsılıyor: Üretimde Gecikme ve 777X Teslimat Krizi

Amerikalı havacılık devi Boeing, küresel iş gücünü %10 azaltacağını duyurdu. 17.000 çalışanın işten çıkarılacağı bu süreçte, 777X teslimatı 2026'ya ertelenirken sendika grevleri ve kalite sorunları da şirkete baskı yaratıyor.

Boeing-777x-hero_1280x720

Amerikalı havacılık devi Boeing, küresel iş gücünü %10 azaltacağını duyurdu. 17.000 çalışanın işten çıkarılacağı bu süreçte, 777X teslimatı 2026’ya ertelenirken sendika grevleri ve kalite sorunları da şirkete baskı yaratıyor.

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, iş gücünü yaklaşık %10 oranında azaltarak 17,000 işten çıkarma gerçekleştireceğini ve üretim süreçlerinde gecikmelere gideceğini açıkladı. Şirketin CEO’su Kelly Ortberg, çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, yönetici, müdür ve çalışanların işlerinin risk altında olduğunu bildirdi.

Boeing, silah ve askeri ekipman üretiminde de kayıplar beklediğini duyurdu ve 777X uçağının teslimat tarihini erteledi. Bu gelişmeler, şirketin grevdeki çalışanlarıyla ve uçaklarının kalitesiyle ilgili artan endişelerle başa çıkmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Gözden Kaçmasın
Boeing, Eylül Ayında 33 Uçak Teslimatı Gerçekleştirdi: Toplam Sipariş Sayısı 315’e Ulaştı
Haberi görüntüle

Ortberg, e-postasında, iş gücünü “önümüzdeki aylarda” azaltacaklarını belirterek, “Gelecek hafta, liderlik ekibiniz bu durumun organizasyonunuz için ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgi paylaşacak” dedi ve bir sonraki işten çıkarma döngüsünün uygulanmayacağını ekledi.

Boeing, iş gücünü azaltmanın yanı sıra, 777X üretimini de “geliştirmedeki zorluklar ile uçuş testlerinin durdurulması ve devam eden iş durdurma” nedeniyle geciktireceğini açıkladı. Ortberg, “Müşterilerimize, ilk teslimatın 2026’da gerçekleşmesini beklediğimizi bildirdik” dedi.

Boeing’de bir ay süren sendika grevi, yaklaşık 33,000 işçinin daha iyi bir maaş paketi talep etmesiyle gerginleşti. Görüşmelerin bu hafta başarısız olduğu görüldü ve sendikanın baş müzakerecisi John Holden, “Uzun bir süre burada olacağız ve üyelerimiz bunu anlıyor” ifadelerini kullandı.

Gözden Kaçmasın
Boeing Çalışanları, Yüzde 30 Zam Teklifini Reddetti
Haberi görüntüle

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Boeing’i CreditWatch’a aldı, bu da grevin uzaması durumunda uçağı imalatçısının derecelendirmesinin düşürülebileceği anlamına geliyor. Şirket, Ocak ayında yaşanan ve bir Boeing 737-MAX jetinin kalkıştan kısa bir süre sonra bir panelinin patlamasına neden olan bir kusur nedeniyle kongre incelemesine tabi tutulmuştu. Olayda kimse yaralanmazken, Boeing’in o zamanki CEO’su Dave Calhoun, şirketin “hatasını kabul ettiğini” ifade etmişti.

Exit mobile version