AB’den İranlı Havayolu Şirketlerine Yaptırım: Rusya’ya Füze ve İHA Taşıma İddiası

uçak genel

Avrupa Birliği, İran Air, Mahan Air ve Saha Airlines’a, İran yapımı füze ve insansız hava araçlarını Rusya’ya taşıdıkları iddiasıyla yaptırım uyguladı. AB, bu yaptırımların belirli politikaları caydırmayı amaçladığını, halklar arası iletişimi etkilemeyi hedeflemediğini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, üç İranlı havayolu şirketi – İran Air, Mahan Air ve Saha Airlines – hakkında, İran yapımı füze ve insansız hava araçlarını Rusya’ya taşıdığı iddialarıyla yaptırım uyguladığını duyurdu. AB, bu yaptırımların İran’ın belirli politikalarını ve faaliyetlerini caydırmayı hedeflediğini, genel olarak AB ile İran arasındaki hava trafiğini veya halklar arası iletişimi bozmayı amaçlamadığını belirtti.

AB, yedi birey ve yedi kuruma yönelik kısıtlayıcı tedbirler aldığını açıkladı. Bu yaptırımlar kapsamında Behnam Shahriari, Ali Shadmani, Ali Jafarabadi, Mehdi Googerdchian, Hamzeh Qalandari, Reza Khosravi Moghaddam ve Mir-Ahmad Noushin ile birlikte İran Air, Mahan Air, Saha Airlines, Basamad Electronic Pouya Company, İran Alümina, Tayef Tadbir Aria ve Shahid Haj Ali Movahed Araştırma Merkezi yaptırım listesine alındı.

Açıklamada, yaptırımlar kapsamında bu kişi ve kurumların AB’deki varlıklarının dondurulacağı ve AB’ye seyahat etmelerinin yasaklanacağı ifade edildi. Ayrıca, bu listedeki kişi ve kurumlara doğrudan veya dolaylı olarak fon veya ekonomik kaynak sağlanmasının da yasaklandığı belirtildi.

İran ve Moskova’daki yetkililer, İran’ın Ukrayna krizine askeri müdahale ettiği yönündeki iddiaları defalarca reddederek bu iddiaları temelsiz ve siyasi amaçlı olarak nitelendirdi. Tahran yönetimi, savaşa karşı olduğunu vurgularken, Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için siyasi bir çözümü desteklediğini sürekli olarak dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddialarını reddederek, bu tür iddiaların temelsiz olduğunu belirtti.

Exit mobile version